STORIES

Γιατί το μαύρο των καναλιών είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουμε

Παρακολουθώ τις τελευταίες μέρες, μεγάλη μερίδα του κόσμου να βάζει στην ίδια ζυγαριά το μαύρο στα κανάλια (που τελικά δεν πέρασε) με τα κοψίματα σε μισθούς, συντάξεις και υπερφορολόγηση (που περνάνε συνεχώς και για πλάκα).

Όχι, δεν έχουν άδικο να νιώθουν αδικημένοι. Απεναντίας. Ωστόσο αυτά είναι διαφορετικά προβλήματα και δεν πρέπει να εξισώνονται.

Ταπεινή μου άποψη είναι ότι όπως δεν πρέπει να κλείσουν τα κανάλια (παρά μόνο αν κάνουν οικονομικά όργια αλλά και πάλι με πλήρη κάλυψη των δεδουλευμένων μέχρι και της τελευταίας καθαρίστριας) έτσι πρέπει να μπει κι ένα στοπ στην οικονομική ασέλγεια πάνω στους πολίτες (μία ασέλγια που ξεκίνησε από το ΠΑΣΟΚ, συνεχίστηκε με ΝΔ και πλέον είναι ασάλιωτη με ΣΥΡΙΖΑ – να μην ξεχνάμε το πρόσφατο παρελθόν, οκ;).

Μη έχοντας να κερδίσω κάτι με το να υποστηρίξω τα κανάλια (ποτέ δεν έφαγα ψωμί από αυτά και κατά πάσα πιθανότητα δεν θα φάω ποτέ) θα θυμίσω ότι η προηγούμενη κυβέρνηση ουσιαστικά έπεσε με το κλείσιμο της ΕΡΤ και την μετάλλαξη της σε ΝΕΡΙΤ.

Τότε, οι σημερινοί κυβερνήτες, είχαν τους ανθρώπους τους καβάλα πάνω στα κάγκελα του Ραδιομεγάρου αντιδρώντας στο μαύρο. Μιλούσαν για φασισμό και έκαναν θέμα την ελευθερία του λόγου. Για τρία κανάλια που μετά βίας έπιαναν όλα μαζί ποσοστά κοντά σε διψήφιο νούμερο (κι αυτά συνυπολογίζοντας στο μέσο όρο Eurovision, Euro, Mundial, Ολυμπιάδες, Τσου Λου).

Αν η ελευθερία του λόγου – που είναι το ύψιστο αγαθό μιας δημοκρατικής κοινωνίας – στερείται με το κλείσιμο φωνών που δεν τις ακούει σχεδόν κανένας, τότε τι είναι το φίμωμα σε φωνές που βάσει AGB τις ακούει κάπου το 30-40%;

Είναι διαπλεκόμενοι, θα πει ο αντίλογος. Είναι δηλαδή περισσότερο διαπλεκόμενος ο Alpha (που με τον Λαζόπουλο έκανε για χρόνια τρελό πρόμο στον ΣΥΡΙΖΑ ενώ το δελτίο τηρούσε ισορροπίες) από ANT1 και ΣΚΑΪ που πήραν άδειες και έχουν κατακράξει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ;

Προσοχή, δεν λέω ότι οι δύο αυτοί σταθμοί είναι διαπλεκόμενοι. Φέρνω ένα απλό παράδειγμα για να ακυρώσω το επιχείρημα.

Και μία διαπλοκή την πολεμάς στήνοντας δική σου διαπλοκή; Όχι, δεν είναι μομφή προς Σαββίδη ή Μαρινάκη (άλλωστε ακόμα δεν έχουμε δει κανένα δείγμα γραφής από τους δύο). Είναι όμως μομφή προς την περίπτωση Καλογρίτσα (εκπρόθεσμη συμμετοχή και εξασφάλιση άδειας με βοσκοτόπι) και την νέα ΕΡΤ που έχει μετατραπεί σε φανατικότερο όργανο κυβερνητικής προπαγάνδας από τις εποχές πρασινομπλε κόκκων.

Κι επανέρχομαι στο θέμα της ελευθερίας λόγου και έκφρασης. Θέλουμε μία κυβέρνηση Ερντογάν;

Η τηλεόραση έχει το πιο δημοκρατικό σύστημα που μπορεί να υπάρξει. Ένα τηλεκοντρόλ με πολλά κουμπάκια. Και ναι, έχει και OFF.

Θες κάτι να παίζει όταν είσαι σπίτι μόνος/η; Βάλε ταινιούλα στο internet, βάλε μουσική. Υπάρχουν επιλογές.

Άλλωστε η τηλεόραση σύντομα θα αποτελεί εργαλειάκι αποκλειστικά για υπερήλικες (κι αυτοί γιατί δεν ξέρουν να διαχωρίσουν το space με το enter στο πληκτρολόγιο) κι ας πασάρουν συνεχώς κάτι πίπες περί νεανικών κοινών.

Στην τελική επιχειρήσεις είναι. Αν μπορούν να σταθούν, ας υπάρχουν. Τόσος κόσμος εργάζεται εκεί. Και οι περισσότεροι δεν είναι καλοπληρωμένοι. Και οι περισσότεροι δεν είναι καν δημοσιογράφοι, αν σε ενοχλούν τόσο πολύ οι “αλήτες, ρουφιάνοι”.

Είναι εργαζόμενοι που θα φάνε τα λεφτά τους στο δικό σου περίπτερο, φούρνο, καφέ, μπαρ, κατάστημα κλπ. Ή στο μαγαζί που δουλεύεις ώστε να συνεχίσει να υπάρχει και να έχεις δουλειά.

Η οικονομία είναι ένα κύκλος και κάθε κρίκος που σπάει συρρικνώνει τον κύκλο αυτό.

Αν επειδή έσπασε ο δικός σου κρίκος, θες να σπάσουν κι άλλοι, σκέψου ότι όσο θα μικραίνει αυτός ο κύκλος τόσο θα δυσκολεύουν τα πράγματα και για σένα.

Το θέμα είναι να προστατευτούν όλοι οι κρίκοι και αν είναι δυνατόν να δημιουργηθούν και περισσότεροι. Όχι το αντίστροφο γιατί έστω και έμμεσα θα υπάρξουν επιπτώσεις για όλους.

Δες κι αυτά:

Τι έχω δει μέχρι τώρα στη νέα ΕΡΤ

Mod

Αριστερή ευαισθησία

Liberteam

Παράλογο; Πού το βλέπεις το παράλογο;

Liberteam

Πουτσάκια παντού…

Liberteam

Τώρα που ετοιμάζονται να καταργήσουν και τα πλαστικά καλαμάκια…

Mod

Ok, γράμματα έμαθες. Να διαβάζεις ξέρεις;

Mod

To Παραμύθι του Χαλίφη: μια μαεστρική λογοτεχνιά για τα γενέθλια του ΣΥΡΙΖΑ

Liberteam

Άναψαν τα αίματα στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ

Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που έβλεπε κορμοράνους στον Βοτανικό

Mod

Τι χάνουμε τώρα που το μαύρο στα κανάλια κρίθηκε αντισυνταγματικό

Mod

Το παρασκήνιο της υπουργοποίησης Θεοχαρόπουλου

Mod

Ρε Γιάννη, άσε κάτω τη σημαία…

Mod

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More