CULT+ART

Είναι αυτή η καλύτερη σκηνή ελληνικής ταινίας όλων των εποχών;

Η αμαρτωλή κινηματογραφικά δεκαετία του 1980 χαρακτηρίστηκε από την αρπαχτή της βιντεοκασέτας, καταιγιστικές παραγωγές μηδενικού μπάτζετ δηλαδή με σχηματικό σενάριο και γυρίσματα-αστραπή της μιας βδομάδας (το πολύ!).

Την ώρα που αυτό θα ήταν άθλος κάπου αλλού, στη χώρα μας χαρακτηρίστηκαν προχειροδουλειές και οι ταινίες της εποχής πέρασαν στα ψιλά της εθνικής μας παραγωγής.

Πόσο κρίμα δηλαδή μιας και τις βλέπουμε και τις ξαναβλέπουμε διαρκώς και πολλές από αυτές έχουν χαραχτεί στις συλλογικές μας μνήμες.

Την ώρα που οι κριτικοί δεν τρέφουν καμία εκτίμηση για την αισθητική των ’80s και την ελληνική pop art, υπήρξαν σεκάνς που θα μπορούσαν κάλλιστα να φιγουράρουν σε κινηματογραφικές ανθολογίες με τις πιο σουρεάλ σινεματικές καταστάσεις.

Μιλάμε για ολοκληρωμένα φιλμοκείμενα δηλαδή που καταφέρνουν μέσα στην περιεκτικότητά τους να πουν τόσα όσα ολόκληρες ταινίες μόνο να ονειρεύονται μπορούν. Και το κάνουν τόσο απλά και χαλαρά που σπανίως αναγνωρίζεται η σουρεαλιστική αυθεντικότητά τους.

Παινεύουμε δηλαδή τον Μπουνιουέλ και τον Ρόι Άντερσον για τις υπερρεαλιστικές σεκάνς τους και όχι τον Χαρτοματζίδη και τις «αρπαχτές» του. Πόσο κρίμα, πόσο κρίμα!

staahtlkkdoosp1

Σήμερα θα μιλήσουμε για το καλτ αριστούργημα «Τρελός είμαι ό,τι θέλω κάνω» του 1985, που παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός άνεργου Έλληνα, του Στάθη (Ψάλτη), ο οποίος έπειτα από τόσες και τόσες αποτυχημένες απόπειρες ανεύρεσης εργασίας οδηγείται στον ψυχίατρο. Τη θυμάσαι και γελάς ήδη, όπως θυμάσαι και τη μνημειώδη σκηνή για την οποία κλίκαρες το post.

«Βοήθεια φωτιά! Βοήθεια φωτιά!», φωνάζει ο Ψάλτης με τη χαρακτηριστική χροιά του για να εισπράξει την ερώτηση-σχόλιο του περαστικού που προστρέχει σε βοήθεια: «Γιατί φωνάζεις βοήθεια φωτιά ρε αφού έπεσες στον υπόνομο»; Ό,τι ακολουθεί είναι ένα ποίημα από αυτά που σπάνια ευτύχησε να ματαδεί το ελληνικό σινεμά: «Και τι θες να φωνάζω ρε, βοήθεια σκατά;». Αριστούργημα; Έπος; Θαμμένο διαμάντι;

Το ελληνικό κοινό αγκάλιασε μάλιστα την ταινία και τη θρυλική ατάκα που ξεπήδησε από αυτή χαρίζοντάς της 212.867 εισιτήρια τη σεζόν 1984-1985. Δεύτερη κοινώς στο box office της χρονιάς μέσα σε 38 ταινίες. Απόλαυσε και νοστάλγησε…

https://youtu.be/_jAOs3MZVKk

Δες κι αυτά:

Πώς τη λένε αυτή την ταινία που παίζει αυτός μωρέ; Τώρα ξέρεις!

Liberteam

Μπουνίδι, ιπτάμενες κλοτσιές και ένα σκισμένο τζιν: Χρονιά πολλά Ζαν-Κλοντ Βαν Νταμ

Liberteam

Αν ο Χάρι Πότερ είχε χαμηλό μπάτζετ

Liberteam

Το ξύλο της αρκούδας: Ξανθόπουλος vs Ντι Κάπριο

Liberteam

Απομυθοποιώντας τον James Bond

Mod

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας: «The Κόπανοι»

Φου Μαν Ψου

Ο Obi-Wan τον δίνει στην Padme, ο Obi-Wan τον δίνει στην Padme, λένε τα αρρωστάκια του «Star Wars»

Liberteam

Η θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙΙ: «Βασικά Καλησπέρα σας»

Φου Μαν Ψου

Αυτό το Πάσχα δες τη θρησκευτική ταινία που θα σβήσει από τη μνήμη σου τον Ιησού από τη Ναζαρέτ (και όλο το σινεμά λίγο πολύ!)

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙ: «Πάτερ Γκομένιος»

Φου Μαν Ψου

Όλα τα μπουνίδια που έριξε ποτέ ο Jason Statham!

Liberteam

Η μαγεία του μοντάζ: Μπορείς να φανταστείς τον Ηλίθιο και Πανηλίθιο ως ερωτική, τρυφερή ταινία;

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More