CULT+ART

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας: «The Κόπανοι»

Ήταν το 1987 όταν ο Γιώργος Κωνσταντίνου, μέσα στην προχειρότητα και την αρπαχτή των παραγωγών του VHS, μας χάρισε μια ταινία-σταθμό στα ελληνικά καλτ χρονικά!

Το αλλοπρόσαλλο διαμαντάκι με τον εύγλωττο υπότιτλο «Και οι 8 ήταν βλήματα»(!) ακολούθησε κατά πόδας την παράδοση της βιντεοκασέτας: πενιχρός προϋπολογισμός, σχηματικό σενάριο (έχεις την αίσθηση ότι οι διάλογοι γράφτηκαν επιτόπου), μηδαμινά μέσα παραγωγής και γύρισμα-ξεπέτα. Κι εδώ ακριβώς κρύβεται η δύναμή της!

kooppppanoooi1

Το one-man show του Γιώργου Κωνσταντίνου (υπογράφει το σενάριο, τη σκηνοθεσία και φυσικά πρωταγωνιστεί) παρακολουθεί τη ζωή ενός φουκαριαράκου μικροκακοποιού (Λεωνίδας), ο οποίος οργανώνει μια συμμορία με σκοπό να ληστέψει μια τράπεζα. Εγκέφαλος της επιχείρησης είναι ο «Δάσκαλος» (Κώστας Καραγιώργης), απατεώνας περιωπής, όχι σαν την ελεεινή συμμορία των 8 που αναζητά τη μεγάλη μπάζα χωρίς ξεκάθαρα να μπορεί. Στα συν είναι φυσικά η ερμηνεία του Τάσου Ψωμόπουλου (Βλάσης) κι ένας Μάρκος Λεζές βγαλμένος από υποκριτικό ποίημα!

kooppppanoooi2

Οι «Κόπανοι» είναι κωμωδία καταστάσεων, με ξεκαρδιστικούς χαρακτήρες και άπαιχτους διαλόγους. Δεν διεκδικεί δάφνες ούτε και θέλησε ποτέ να μπει στο πάνθεο των κινηματογραφικών αριστουργημάτων. Είναι μια παρεΐστικη ταινία με χαβαλέ, γέλιο και σουρεαλιστικές καταστάσεις, που δεν προσποιήθηκε ποτέ ότι είναι κάτι παραπάνω απ’ αυτό. Αν ήταν βέβαια αμερικάνικη indie παραγωγή, θα μιλούσαμε σήμερα για θρίαμβο του ανεξάρτητου σινεμά, μια ιδανική ενσάρκωση της pop art βγαλμένη από τα υγρά όνειρα του Τζάρμους.

kooppppanoooi3

Το κινηματογραφόφιλο κοινό εκτίμησε τους «Κόπανους» ήδη από την πρώτη προβολή τους, καθώς έπαιξαν το 1988 στη σκοτεινή αίθουσα και έκοψαν 15.000 εισιτήρια, σε μια εποχή που το ελληνικό σινεμά διένυε τα πέτρινα χρόνια του. Σκαρφάλωσε μάλιστα στην 8η θέση του ελληνικού box office της χρονιάς!

Είναι όμως και το άλλο: οι «Κόπανοι» είναι γέννημα της εποχής τους, καθώς μυρίζουν Ελλάδα του ’80, με τη λαμογιά, την κομπίνα και την επιδίωξη του εύκολου και ανέξοδου πλουτισμού. Μα για στάσου, αυτά ισχύουν και στην Ελλάδα του 2015, γι’ αυτό και οι «Κόπανοι» παραμένουν ακόμα επίκαιροι. Και ξεκαρδιστικοί…

kooppppanoooi34

Σύνοψη της υπόθεσης:

«Ο Λεωνίδας πιστεύει το παραμύθι ότι θα πιάσει την καλή με το κόλπο που του προτείνει ένας τύπος του υποκόσμου, ο Μπάμπης, γνωστός στην πιάτσα και ως «δάσκαλος». Στήνει λοιπόν με τους στενούς του φίλους μια αυτοσχέδια συμμορία για τη ληστεία μιας τράπεζας, αλλά η επιχείρηση στέφεται από πλήρη αποτυχία. Στην πραγματικότητα, ο Μπάμπης χρησιμοποίησε τον Λεωνίδα για να δημιουργήσει αντιπερισπασμό και να επιδοθεί ανενόχλητος στη ληστεία ενός κοσμηματοπωλείου την οποία είχε σχεδιάσει. Ο Λεωνίδας εξοργίζεται και ορκίζεται να εκδικηθεί τον «δάσκαλο». Η συμπλοκή που ακολουθεί έχει ως αποτέλεσμα να καταλήξουν όλοι στο νοσοκομείο».

https://youtu.be/9_LFBT7LsR4

Δες κι αυτά:

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙ: «Πάτερ Γκομένιος»

Φου Μαν Ψου

Η θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙΙ: «Βασικά Καλησπέρα σας»

Φου Μαν Ψου

Είναι αυτή η καλύτερη σκηνή ελληνικής ταινίας όλων των εποχών;

Φου Μαν Ψου

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More