CULT+ART

Η τέχνη του δρόμου σαν καλλιτεχνική παρέμβαση

Το graffiti είναι ένα από τα τέσσερα στοιχεία της hip hop κουλτούρας (graffiti, dance, DJing, MCing), μιας κουλτούρας αντισυμβατικής με τον σύγχρονο κόσμο, την εξάρτηση του ανθρώπου από το χρήμα.

Για κάποιους το γκράφιτι αποτελεί μια μορφή βανδαλισμού ενώ υπάρχουν κι εκείνοι που κάνουν λόγο για καινοτόμες δημιουργίες. Αλλωστε τι καλύτερο από το να διοχετεύει κανείς το άγχος της καθημερινότητας σε έναν πολύχρωμο «πίνακα».

H τέχνη του δρόμου ή γκράφιτι είναι γνωστή για να είναι προκλητική , ελκυστική, τολμηρή και ασυμβίβαστη . Αρχικά χρησιμοποιήθηκε από συμμορίες να οριοθετούν την περιοχή τους σε κάποια αστική περιοχή. Τα graffiti έχουν γίνει πλέον ένα πλούσιο οπτικό μέσο για την απεριόριστη έκφραση των ιδεών και καταστάσεων.

Στην πραγματικότητα , δημιουργικοί σχεδιαστές και καλλιτέχνες σε όλο τον κόσμο χρησιμοποιούν αυτή την μορφή τέχνης για να περάσουν το μήνυμά τους και παρέμβουν καλλιτεχνικά στην μονοτονία του τσιμέντου.

Πιθανώς ο πιο σημαντικός καλλιτέχνης γκράφιτι είναι ο Banksy. Ένας ανώνυμος Βρετανός καλλιτέχνης του οποίου τα έργα επικεντρώνονται σε θέματα όπως η πολιτική, τον πολιτισμό, και την ηθική. Το τυπάκι αυτό λοιπόν έχει καταφέρει, η τέχνη του να έχει εμφανιστεί σε πόλεις σε όλο τον κόσμο. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Banksy δεν θέλει να πουλά τις φωτογραφίες των γκράφιτι ή την τοποθέτηση σε εκθέσεις. Αν θέλετε  να εξερευνήσετε το κόσμο απο την οπτική του Banksy δείτε εδώ.

Επίσης στην Ελλάδα και κυρίως η Αθήνα έχει γίνει ελκυστική για πολλούς Έλληνες και ξένους street artists καθώς η αστυνομία δεν είναι και τόσο αυστηρή με τα γκραφίτι (άσε που έχουν και να ασχοληθούν με πολλά άλλα… ). Απο την Αθήνα έχουν αναδειχθεί πολλοί νέοι καλλιτεχνάδες , μεταξύ τους και ο INO,  έργα του οποίου έχεις δεί στάνταρ κάπου στην Αθηνα αφού προκαλούν δέος.

Ιno

3snin7pw 6wkp3r6p nvxefkog

Skitsofrenis

skits3 skits2 skits1

Φαϊτάκης

fait2 fait

Banksy

dje55jqh ogc3e2sq eb7h9dbj

Michael.jh

srzoacqi

Mrzer

xdc5vc23

Zevs

1dlrbi2d

Imminentdisaster

antwiuh5

Marquis Lewis

t9ra30zk

Mr Mucho

l55imyd1

Obey

obey1 obey2 5rz78m9s

Xenz: Graeme Brusby

mb5vswy3 p0qzyyxr

6emeia

p2ir2vve od0k0ayl

Newfie Bullet

nin96024

Akbar Simonse

akb

Δες κι αυτά:

Πώς να την παλέψεις με τις σβάστικες στους τοίχους

Mod

Πιάστηκε ο Μπάνκσι σε φωτογραφία;

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More