STORIES

Μάντεψε τι έγινε με τον CEO που άρχισε να δίνει στους υπαλλήλους του καλούς μισθούς

Μαθήματα καπιταλισμού από τους καλύτερους!

Ήταν τον Απρίλιο όταν έγινε viral η ιστορία με τη νέα πολιτική αμοιβών μιας αμερικανικής χρηματοπιστωτικής φίρμας ονόματι Gravity Payments.

Ο γενικός διευθυντής της εταιρίας, ένας υπεργαμάτος τύπος, διάβασε λέει ένα βιβλίο περί ευτυχίας, έναν από αυτούς τους οδηγούς ευζωίας και βουδιστικής επιστροφής στη φύση, όταν και του ‘ρθε η επιφοίτηση να αυξήσει τον κατώτατο μισθό των 120 υπαλλήλων του.

Τον έφτασε που λες στα 70.000 δολάρια τον χρόνο, μόνο που για να το καταφέρει αυτό έκοψε τις δικές του απολαβές από 1,1 εκατ. δολάρια τον χρόνο σε 70.000 και ξεφορτώθηκε ένα σεβαστό ποσό των μετοχών του στη φίρμα.

gdgefthrgfrre1

Όπως καταλαβαίνεις, δεν θα έπαιρνε πολύ τόσο στα παραδοσιακά Μέσα όσο και τα άλλα, τα αντικαθεστωτικά ντε, να τον ηρωοποιήσουν ή αντιθέτως να τον ψέξουν για ροπή προς τον σοσιαλισμό, αν και ο Dan Price είχε τον τρόπο του να αντιπαλέψει τη μετατροπή του σε μπαλάκι πολιτικής ιδεολογίας και ρητορικής πάλης συστημάτων. Όταν δε βγήκε και είπε ότι ξενοικιάζει τη βιλάρα που έμενε γιατί δεν έβγαινε οικονομικά, οι πολιτικές και οικονομικές φυλλάδες πήραν φωτιά. Το πείραμα έφτανε στα ακρότατα όριά του και τα στοιχήματα είχαν ήδη μπει.

gdgefthrgfrre2

Και τότε έρχεται ο ισολογισμός και οι αξιολογήσεις των οίκων που λένε ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τα έσοδα της χρηματοπιστωτικής του Σιάτλ παρουσιάζουν διπλάσιο αυξητικό ρυθμό από την περίοδο πριν από τις μεταρρυθμίσεις του Dan Price (την άνοιξη), την ίδια ώρα που τα κέρδη έχουν διπλασιαστεί. Όσο για το πελατολόγιό της, διατηρείται στα χάι του, παρά το γεγονός ότι αρχικά έφυγαν κάποιοι που είτε διαφωνούσαν με τον σοσιαλιστικό ρεφορμισμό της φίρμας είτε ένιωθαν ανασφάλεια για το νέο πρότυπο λειτουργίας της. Ο αγαπημένος μας CEO είχε προβλέψει τη μείωση αυτή, την οποία κάλυψε με το ποσό που εξοικονόμησε από το δραστικό ψαλίδι στο δικό του εκατομμυριάκι.

Υπάρχει βέβαια ένας ακόμα δείκτης για να μετράς τον αντίκτυπο μιας εταιρίας σε όρους αγοράς, αυτός των εργασιακών συνθηκών που σε κάνουν άγιο δισκοπότηρο των απανταχού εργαζομένων της υφηλίου. Κάτι που σημαίνει ταυτοχρόνως ότι προσελκύεις ταλέντα και μεγάλα κεφάλια. Όπως και έγινε.

gdgefthrgfrre3

Η Gravity Payments κατακλύζεται κάθε μέρα από βιογραφικά -4.500 μόνο την πρώτη βδομάδα-, στα οποία περιλαμβάνεται και ένα από executive μεγαλοστέλεχος της Yahoo, κάποια Tammi Kroll, η οποία συγκινήθηκε από την προσέγγιση του CEO και παράτησε τη δουλειά της για να έρθει να δουλέψει δίπλα στον Price, με απολαβές που δεν ξεπερνούν το 80% του μισθού που τσέπωνε στη Yahoo.

Το πείραμα δείχνει ελπιδοφόρο. Δείχνει επίσης και έναν δρόμο που μπορεί να ακολουθήσει το σύστημα της αγοράς χωρίς να μπει στον κόπο να αναδιοργανωθεί πλήρως. Όπως το λέει εξάλλου και ο κύριος Price: «όσο παραμένω καπιταλιστής, δεν υπάρχει τίποτα στην αγορά που να με ωθεί να το κάνω», αναφερόμενος στο προσωπικό προφανώς όνειρό του να μπορεί να πληρώνει μισθούς που να εξασφαλίζουν στους υπαλλήλους του αξιοπρεπή ζωή. Κι όλα αυτά από ένα golden boy που έχει να βγάλει 70 χιλιάρικα από όταν ήταν 20 χρονών, για τέτοιο όραμα μιλάμε…

Και αν σου θυμίζει κάτι η φάτσα του, ναι είναι ίδιος με τον Sam, τον αλλαζόμορφο (ή αλλόμορφο) Sam του True Blood…

gdgefthrgfrre55

Ο ήρωας της χρονιάς…

Δες κι αυτά:

Να τι θα πάθεις αν φας δημητριακά που έχουν λήξει από το 1989

Liberteam

Gay άντρες πιάνουν… χμ…. μουνί για πρώτη φορά

Liberteam

Κάλαντα πάνω σε… δονητή

Mod

Κλέβουν μέχρι και τυφλό – Σε τι κόσμο ζούμε ρε πούστη μου;

Liberteam

Θες να μάθεις πόσα βγάζει ο Ομπάμα;

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More