TIPS

Μπίρα Μade in Greece

Δεν είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν με πάθος τα ελληνικά προϊόντα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να αναφερθούμε στις ελληνικές μπίρες.

Οι μικροζυθοποιίες της χώρας μας έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Από την Εύβοια και το Άργος μέχρι τη Σαντορίνη, τη Χίο και την Κέρκυρα.

Οι μυημένοι στον κόσμο της μπίρας γνωρίζουν καλά πως αν δοκιμάσετε κάποια, θα ανακαλύψετε νέες γεύσεις και αρώματα που ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε εντελώς την έννοια της μπίρας. Πάμε να δούμε…

Septem

septem

Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου. Πήρε το όνομά της από το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας.

Ξεχωρίσαμε τη χρυσόξανθη και ελαφρώς γλυκιά Septem Monday’s Pilsner με κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, τη χρυσοχάλκινη Septem Friday’s Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, αλλά και τη Septem Sunday’s Honey Golden Ale που στη ζύμωσή της προστίθεται ανθόμελο.

Παρόλο που η φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας είναι μια μπύρα για κάθε μέρα, όπως δηλώνει και το όνομα της, η Septem έχει βγάλει την νέα της μπύρα την 8η Μέρα. Πρόκειται για μια μπύρα τύπου India Pale Ale, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις Αμερικάνικοι λυκίσκοι, Citra, Mosaic και Simcoe. Η πικράδα της μπύρας είναι έντονη αλλά όχι ενοχλητική, σε σχέση με άλλες του είδους της με αλκοόλ στο 7%. Απόλαυση.

Siris

H μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο ‘Siris MicroBrewery’ ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τις Σέρρες από μια παρέα που λατρεύει τις καλές μπύρες και τα γαστρονομικά ταξίδια.

Στην αγορά θα βρείτε την κλασική Voreia Pilsner με 5%, την κεχριμπαρένια Voreia IPA με 7% αλκόολ (με γενναίες προσθήκες Αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης), τη χορταστική Voreia Stout στα 6%  (με καβουρδισμένα  αρώματα και νότε καφέ, σοκολάτας και καραμέλας) και την ντελικάτη Voreia (με τον κόλιανδρο και το πορτοκάλι να συνδυάζονται για πρώτη φορά με το ελληνικό σιτάρι) με 7% αλκόολ.

Φρέσκια Μπίρα Χίου

chios

Η φρέσκια μπύρα Χίου είναι μια νέα καινοτόμα πρόταση στην αγορά. Παράγεται και εμφιαλώνεται στον Κάμπο από τη Ζυθοποιία Χίου, από εκλεκτές ποικιλίες βύνης και ολόκληρο λυκίσκο. Εμφιαλώνεται πάντα αφιλτράριστη και απαστερίωτη για να διατηρεί όλη τη γεύση και τα χαρακτηριστικά μιας πραγματικής μπίρας.
Η μπίρα της Χίου ανήκει στις μπύρες υψηλής ζύμωσης, δηλαδή στις ale και παράγεται από το σύνηθες τετράπτυχο βύνη, λυκίσκο, μαγιά και νερό.Έχει ξανθοκίτρινο χρώμα με πορτοκαλί ανταύγειες και λευκό αφρό. Κυριαρχούν τα αρώματα λυκίσκου και εσπεριδοειδών, το σώμα είναι πλούσιο με φρουτώδη γεύση και διακριτική πικράδα με αλκοόλ στο 4,9%.

Volkan

volkan

Εδώ έχουμε την συνεργασία της ηφαιστειακής μπύρας Volkan από τη Σαντορίνη και του γνωστού Έλληνα ζωγράφου Αλέκου Φασιανόυ που φιλοτέχνησε μικρά μάτια στα καπάκια των μπουκαλιών του ζυθο-Ηφαιστείου. Η Volkan είναι μία 100% ελληνική εταιρεία τόσο από πλευράς δραστηριοτήτων όσο και στρατηγικής.
Κυκλοφορεί σε δύο premium ποικιλίες, τη Santorini Blonde Pilsner και τη Santorini Black Wheat Lager, οι οποίες συνδυάζουν το σπάνιο μέλι από τα σταφύλια της Σαντορίνης με το πολύτιμο κίτρο της Νάξου, δημιουργώντας premium μπίρες που  αναδεικνύουν παγκοσμίως τις μοναδικές γεύσεις των ελληνικών νησιών.

Delphi Beer

delphi
Παράγεται από τη μικροζυθοποιία Έλιξη στην Χαλκίδα. Μια μεσογειακή μπύρα, pilsner, ξανθιά, διπλοζύμωτη και φυσικά θολή.  Έχει χαρακτηριστική γεύση, ιδιαίτερα αρωματική, με ελαφριά επίγευση, πικρή αλλά ευχάριστη, που συνοδεύεται από ένα αίσθημα φρέσκιας βύνης με αλκοόλ στο 4,5%.
Κυριαρχούν τα αρώματα της ακακίας και του άνθους πορτοκαλιάς σε ισορροπία με το λεπτό άρωμα λυκίσκου. Εντυπωσιακή και καλόγουστη η μαύρη φιάλη της.

Νήσος

nisos

Πρόκειται για μια ξανθιά pilsner, απαστερίωτη και μικροφιλτραρισμένη με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα ως η δεύτερη καλύτερη pilsner στον κόσμο στον διαγωνισμό European Beer Star- η υψηλότερη διάκριση που έχει λάβει ποτέ ελληνική μπύρα.

Στην αγορά βρίσκουμε πλέον και τη μαύρη “Νήσος 7 μποφόρ” από ψημένο αβυνοποίητο κριθάρι, τηνιακό μέλι, μαύρη κορινθιακή σταφίδα και 5 εκλεκτές βύνες κριθαριού σε γενναίες ποσότητες, που αντλούν αρώματα από 2 λυκίσκους και ωριμάζουν νωχελικά πάνω σε καμένο ξύλο κυκλαδίτικης βελανιδιάς.

Corfu Beer

Φρέσκια μεν, ακριβή δε … Η φρέσκια κερκυραϊκή μπίρα έχει διάρκεια ζωής 45 μέρες και πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται όπως ακριβώς το φρέσκο γάλα: σε ψυγείο. Η κερκυραϊκή μικροζυθοποιία Corfu Beer  παράγει εδώ και λίγα χρόνια μπύρες υψηλής ποιότητας τύπου real ale. Η ζύμωση και η ωρίμανσή τους γίνεται σε ειδικά τάνκερ για αρκετές εβδομάδες χωρίς σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες κι άλλα χημικά πρόσθετα.

Τα είδη της: η καστανή Real Ale Bitter με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα, η Special με καραμελωμένες βύνες και μαγιές με φρουτώδη αρώματα, η ξανθιά και αναζωογονητική Ionian Pilsner με μια ευχάριστη πικράδα, η Epos που παράγεται με την προσθήκη αγνού μελιού ανθέων και η ντελικάτη βαρελίσια lager Ionian Gold.

Magnus Magister

magn

Σημαίνει Μεγάλος Μάγιστρος και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου. Δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, του πρώτου των πρώτων. Η Παπαδημητρίου Α.Ε. δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και καθιερώθηκε ως η εταιρία που παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρόδου μπύρα.

Παράγονται  δυο τοπικές μπύρες της Ζυθοποιίας : η Magnus Magister Lager με αλκόολ 4,9% και η Magnus Magister Pilsener στα 4,9%.

Μπορεί στην Ελλάδα να μην παράγουμε αυτοκίνητα, αλλά από μπύρες κάτι ξέρουμε.

Δες κι αυτά:

H Pikri είναι η νέα μπύρα που πρέπει να δοκιμάσεις

Admin

Έτσι ανοίγει ο μάγκας ο σωστός την μπίρα του: σαν τον Τσακ Νόρις

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More