STORIES

Οι ασυμβίβαστοι «Πάνθηρες του δρόμου»

Εσύ τους «street panthers» τους ξέρεις;

Κουράστηκες να βλέπεις παντού παράνομα παρκαρισμένα αυτοκίνητα; Έχει μαλλιάσει η γλώσσα σου να βρίζεις και να καταριέσαι τον γνωστό Ελληνάρα που παρκάρει όπου γουστάρει γιατί πολύ απλά οι δρόμοι είναι δικοί του;

Μια ομάδα πολιτών με βάση τη Θεσσαλονίκη, οι «Πάνθηρες του δρόμου» δεν συμβιβάζονται και ούτε μένουν απραγείς στην αλαζονεία του -Ελληνάρα- οδηγού. Τα άτομα αυτά λοιπόν έχουν αναλάβει ακτιβιστική δράση στην ουσία κατά των παράνομων παρκαρισμάτων. Έμβλημα τους έχει γίνει το εκπληκτικό πορτοκαλί αυτοκόλλητο που γράφει “Είμαι γάιδαρος. Παρκάρω όπου γουστάρω” που πραγματικά δίνει όλο το νόημα και την δυναμική που απαιτείται και χωρίς να γίνεται βανδαλισμός, απλά το κολλάνε στα παρμπρίζ του κάθε “πονηρίδη” που βολεύεται και παρκάρει όπου γουστάρει . O γάιδαρος είναι το σήμα κατατεθέν γιατί με απλό και χιουμοριστικό τρόπο δίνει το στίγμα της κοινωνικής συμπεριφοράς του οδηγού που δεν ενδιαφέρεται για τον συμπολίτη του.

 str2

Οι εξορμήσεις τους είναι πάρα πολλές και σε τακτικά χρονικά διαστήματα.

Ο τίτλος τους πρωτότυπος και παραπέμπει δειλά στο απελευθερωτικό κίνημα των μαύρων.

Όπως έχουν δηλώσει και σε συνέντευξη τους :

O πρώτος γάιδαρος δημιουργήθηκε το 2003, η κίνηση απέκτησε μαζικότητα και εξαπλώθηκε πανελλαδικά το 2006. Στόχος μας δεν είναι να λύσουμε το πρόβλημα, ούτε καν να προτείνουμε λύσεις. Δίνουμε ένα όπλο στον πεζό για να αμυνθεί στην προσβολή της προσωπικότητάς του (διότι αυτό υφίσταται όταν πρέπει να «σκουπίζει» με τα ρούχα του τους προφυλακτήρες αυτοκινήτων) και να δώσει το μήνυμα στον παράνομο οδηγό ότι η πράξη αυτή δεν είναι ανεκτή. Φυσικά η κίνησή μας ευαισθητοποιεί τους πολίτες στο θέμα «αστική κινητικότητα – ελεύθερα πεζοδρόμια» και σ’αυτό πιστεύω πως τα αποτελέσματα είναι ορατά.

Σε ερώτηση αν στη Θεσσαλονίκη είναι πολλά τα «γαϊδούρια» απαντούν:

Όσα και στις άλλες πόλεις της Ελλάδας, αναλογικά όσα και στο τελευταίο χωριό. Ακόμη και στην κορυφή του βουνού να βρεθεί, σε ένα πανηγύρι ή σε ένα χιονοδρομικό κέντρο, ο νεοέλλην γαϊδαράκος θα προσπαθήσει να φτάσει όσο πιο κοντά μπορεί στο σημείο προορισμού του, αφήνοντας το αυτοκίνητό του «όπως νάναι» και αδιαφορώντας αν κλείνει την πρόσβαση για τους πεζούς.

Βέβαια εδώ πρέπει να κάνουμε μια επισήμανση. Η ιδιότητα του «γαϊδάρου» δεν ακολουθεί μόνιμα κάποιους αποδιοπομπαίους συμπολίτες μας. Είναι ένα «κοστούμι» που όλοι κάποια στιγμή το φοράμε, και με λιγότερη ή περισσότερη αδιαφορία, σπρωγμένοι από την ανάγκη ή-συχνότερα-  την απρονοησία, καταπατούμε τα δικαιώματα των πεζών συμπολιτών μας. Με αυτή την έννοια η κίνησή μας δεν επιζητά να διαχωρίσει τους Έλληνες σε «καλούς» και «κακούς», αλλά μάλλον να φέρει αντιμέτωπο τον καλό με τον κακό μας εαυτό.

str4

Το μήνυμα που θέλουν να περάσουν:

Απευθυνόμαστε στον ενεργό πολίτη και τον καλούμε να μην αποδέχεται παθητικά την παράνομη στάθμευση που του δυσκολεύει τη ζωή. Μην είστε πεζοί ραγιάδες, διεκδικήστε ανοιχτά πεζοδρόμια, διεκδικήστε την προτεραιότητά σας στις διαβάσεις. Σε όλο τον πολιτισμένο κόσμο το ΙΧ αυτοκίνητο υποκλίνεται μπροστά στον πεζό. Στη χώρα μας το αυτοκίνητο επιτίθεται στον πεζό, κυριολεκτικά τον καταδιώκει και του αφαιρεί όλο και περισσότερο χώρο και δικαιώματα. Ας μη δεχτούμε άλλο αυτή την υποβάθμιση!

 Οι πάνθηρες του δρόμου δεν είναι συμμορία που βγαίνουν τα βράδια και βανδαλίζουν τα αυτοκίνητα. Είναι ενεργοί πολίτες που σέβονται τον εαυτό τους, τους συμπολίτες τους, το δημόσιο χώρο.

Αξίζει να ρίξετε μια ματιά εδώ και να μάθετε περισσότερα για αυτήν την ομάδα και τις δράσεις τους και αν είσαι και εσύ απο αυτούς που νιώθουν αδικημένοι απο την συνεχόμενη παρανομία που πλέον έχει γίνει συνήθεια, πιστεύω μπορείς να κάνεις κάτι πέρα από την θεωρία σου και την απραγία σου.

str3 str7str6 str8 str5str9

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More