STORIES Αφιερώματα

Ποια ήταν η θρυλική Ψωροκώσταινα που έβγαλε τον Κικίλια από τα ρούχα του

Αρχικά τον είχαμε γνωρίσει ως μπασκετμπολίστα, μετά ως πολιτικό και τελικά κατάφερε να κερδίσει κάπως την εκτίμηση μας ως boyfriend της Τζένης Μπαλατσινού στην μετά Κωστό εποχή της.

Οκ, μπορεί για το Τζενάκι να μην ήταν και η καλύτερη στιγμή της πορείας της αλλά για τον Κικίλα ήταν η Ευρωλίγκα του.

Μόνο που η “κούπα” δεν έμεινε για πολύ στην κατοχή του, πράγμα που φαίνεται ότι έχει άμεσες επιπτώσεις στα νεύρα του.

Μόνο έτσι μπορούμε, ως φανατικοί νεοδημοκράτες, να δικαιολογήσουμε το ότι βγήκε τόσο πολύ από τα ρούχα του όταν ο Κούλογλου χρησιμοποίησε τον όρο Ψωροκώσταινα για την Ελλάδα.

Καλό είναι, γενικά, πριν κάνουμε σαματά, να ξέρουμε για τι πράγμα μιλάμε και όχι να σηκώνουμε τόνους απλά για τις εντυπώσεις.

Δεν είναι καλό. Γυρνάει μπούμερανγκ.

Ας δούμε λοιπόν ποιά ήταν η Ψωροκώσταινα και τι σημαίνει πλέον (αντιγράφουμε από wiki):

Ως Ψωροκώσταινα αναφέρεται με το παρατσούκλι της Πανωραίας Χατζηκώστα ή Χατζηκώσταινας, καταγόμενης από αρχοντική οικογένεια των Κυδωνιών (Αϊβαλί). Κατέφυγε στο Ναύπλιο, μετά την καταστροφή του Αϊβαλιού από τον τουρκικό στρατό (όπου έχασε και τα πέντε της παιδιά) , που μπήκε στην πόλη στις 2 Ιουνίου 1821 για να εκδικηθεί την πυρπόληση τουρκικού δίκροτου στις 27 Μαΐου στην Ερεσό.

Η “Ψωροκώσταινα” καταγράφηκε στην ιστορική μνήμη, όταν, σύμφωνα με αναφορές της εποχής, προσέφερε τα ελάχιστα υπάρχοντά της στον έρανο που έλαβε χώρα στο Ναύπλιο για την ενίσχυση των πολιορκημένων του Μεσολογγίου, το 1826. Ο Ευάγγελος Δαδιώτης, αναφέρεται στην δήλωσή της: «Δεν έχω τίποτα άλλο από αυτό το ασημένιο δαχτυλίδι κι αυτό το γρόσι. Αυτά τα τιποτένια προσφέρω στο μαρτυρικό Μεσολόγγι».´Εκτοτε χρησιμοποιούνται οι εκφράσεις:

“Ψωροκώσταινα” που αναφέρεται στο ελληνικό κράτος ως κράτος φτωχό, που βασίζεται το περισσότερο στην εθελοντική συνδρομή και προσπάθεια των κατοίκων του παρά στη σωστή και επιστημονική οργάνωση και διαχείριση των εσόδων του και “Θα τα πληρώσει η Ψωροκώσταινα” με την έννοια ότι θα επιβαρυνθεί -αναιτίως- από το υστέρημά του ο ελληνικός λαός για υποχρεώσεις που προέρχονται από πράξεις και παραλείψεις των κυβερνώντων.

 

Δες κι αυτά:

Ο χαμένος αδερφός του Χλαπάτσα είναι υπουργός

Liberteam

Αχ Τζένη…

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More