Φορτώνιιιιει

Ο πρόεδρος δεν είναι βασιλιάς, δεν είναι θεός, δεν είναι σαμάνος

Ο πρόεδρος δεν είναι βασιλιάς, δεν είναι θεός, δεν είναι σαμάνος

Panos PanicPanos Panic09/11/20161min
Ο φτωχότερος ηγέτης του κόσμου έχει ένα πολιτικό μάθημα για όλους

O Χοσέ Μούχικα είχε διατελέσει πρόεδρος της Ουρουγουάης από το την 1η Μαρτίου του 2010 μέχρι το την 1η Μαρτίου του 2015.

Έγινε γνωστός ως ο πιο φτωχός πρόεδρος. Έδινε το 90% του μισθού του σε φιλανθρωπίες, κυκλοφορούσε με τον σκαραβαίο του και ζούσε σε ένα σπίτι με ένα υπνοδωμάτιο.

Οι απόψεις του που συνάδουν και με τον τρόπο ζωή του (πράγμα περίεργο για πολιτικό και δη αριστερό) έχουν πολύ ενδιαφέρον αν και μάλλον είναι ουτοπικό να βρεθούν συνεχιστές.

“Ο Πρόεδρος είναι ένας υψηλός αξιωματούχος που εκλέγεται για ένα λειτούργημα. Δεν είναι βασιλιάς, δεν είναι θεός. Δεν είναι σαμάνος σε κάποια φυλή ώστε να γνωρίζει τα πάντα. Είναι ένας δημόσιος υπάλληλος που ζει για να υπηρετεί τους πολίτες. Νομίζω ότι ο ιδανικός τρόπος ζωής για έναν Πρόεδρο είναι να ζει όπως η πλειοψηφία του κόσμου τον οποίο εκλέχθηκε να υπηρετήσει.”

23dfeac4655e8d237f9bf83936aeadbb

“Δεν είμαι ο φτωχότερος Πρόεδρος. Ο φτωχότερος είναι αυτός που χρειάζεται πολλά για να ζήσει. Η ζωή μου είναι το αποτέλεσμα των τραυμάτων μου. Είμαι ο γιος της ιστορίας μου. Υπήρχαν εποχές όπου για να είμαι χαρούμενος δε χρειαζόμουν τίποτα παραπάνω από ένα στρώμα για να κοιμηθώ.”

jose-mujica

“Έχω ένα τρόπο ζωής που δεν πρόκειται να τον αλλάξω επειδή είμαι Πρόεδρος. Κερδίζω περισσότερα από όσα χρειάζομαι, ακόμα και αν αυτά τα χρήματα δεν είναι αρκετά για άλλους Προέδρους. Για μένα, το να είμαι Πρόεδρος δεν είναι θυσία, είναι καθήκον.”

Panos Panic

Panos Panic

"Κάποιοι εξυψώνονται από την αμαρτία ενώ κάποιοι ξεπέφτουν από την αρετή" (Σέξπιρ)