STORIES Αφιερώματα

Άκυρα εθνικιστικά παραληρήματα με αφορμή την… τζαμοποίηση της Αγίας Σοφίας

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί μετά από κάτι λιγότερο από ένα αιώνα είναι πρωτίστως ζήτημα σεβασμού ενός μνημείου παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς.

Η εργαλειοποίηση του από εθνικιστικούς κύκλους αποδεικνύει για μία ακόμα φορά αν όχι την διαστρέβλωση των ιστορικών γεγονότων προκειμένου να ικανοποιηθούν οι «μεγάλες ιδέες» τους, την παντελή αδιαφορία ή άγνοια που τους διακατέχει.

Μάκης Βορίδης (βουλευτής ΝΔ)

Δήλωσε ότι πρέπει να γίνει άμεσα μετατροπή του μουσείου Ατατούρκ στην Θεσσαλονίκη (σς το σπίτι όπου μεγάλωσε ο Μουσταφά Κεμάλ Ατατούρκ) σε μουσείο σε μουσείο μνήμης Γενοκτονίας του ελληνισμού.
Γιατί είναι άκυρο: Το μουσείο Ατατούρκ δεν ανήκει στο ελληνικό κράτος. Συγκεκριμένα ανήκει στο τουρκικό κράτος από το 1935 οπότε και του το δώρισε το δημοτικό συμβούλιο της Θεσσαλονίκης.
Επιπλέον ο Κεμάλ ήταν που έκανε την Αγία Σοφία μουσείο μετά από 481 που λειτουργούσε ως ισλαμικό τέμενος.

Ελένη Γλύκατζη – Αρβελέρ (βυζαντιλόγος ιστορικός)

Μεταξύ άλλων τόνισε ότι αυτή είναι η δεύτερη άλωση της Πόλης
Γιατί είναι άκυρο: Η δεύτερη άλωση της Πόλης ήταν αυτή από τους Τούρκους το 1453. Η πρώτη είχε γίνει το 1204 από τους σταυροφόρους που εγκαθίδρυσαν την Λατινική Αυτοκρατορία. Μεγάλη παράληψη για μία ιστορικό και δη διακεκριμένη.

Γιώργος Στείρης (αναπληρωτής καθηγητής φιλοσοφίας)

«Ο ελληνισμός έχει δύο ιερούς τόπους: τον Παρθενώνα και την Αγιά Σοφιά. Ο Παρθενώνας συμβολίζει το νου του έθνους. Η Αγιά Σοφιά είναι η ψυχή του».
Γιατί είναι άκυρο: Η Αγία Σοφία είναι ιερός τόπος και ψυχή της χριστιανοσίνης, όχι όμως και του Ελληνισμού. Χτίστηκε από Ρωμαίους στη Νέα Ρώμη και μετέπειτα Κωνσταντινούπολη, πρωτεύουσα της Ανατολικής Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας στο πλαίσιο της νέας επίσημης θρησκείας της ρωμαϊκής αυτοκρατορίας που είχε και ως συνέπεια τις διώξεις και τις σφαγές των Εθνικών (Ελλήνων) που αρνούνταν να αλλαξοπιστήσουν.

Κωνσταντίνος Μπογδάνος (βουλευτής ΝΔ)

«Ο Ερντογάν ενταφίασε χθες τον κεμαλισμό. Εμείς γιατί να τον τιμάμε με ειδικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη».
Γιατί είναι άκυρο: Το «ειδικό μουσείο στη Θεσσαλονίκη» ανήκει στο τούρκικο κράτος. «Εμείς» δεν έχουμε καμία ανάμιξη.

Σεραφείμ Σίλας (ηθοποιός)

«Δηλαδή θα υπάρχει τζαμί, που θα ονομάζεται παγκοσμίως Αγία Σοφία; Εγώ αν ήμουν τζαμί, θα ντρεπόμουν».
Γιατί είναι άκυρο: Η ονομασία του ναού αναφέρεται στην Αγία του Θεού Σοφία και όχι στην χριστιανή Σοφία που ανακηρύχθηκε Αγία. Χριστιανισμός και Ισλάμ πιστεύουν στον ίδιο Θεό αφού αμφότεροι προήλθαν από τον ιουδαϊσμό (εξού και η αναφορά τους ως αβρααμικές θρησκείες). Επιπλέον η Αγία Σοφία λειτουργούσε ως τζαμί από το 1453 έως το 1934.

Νίκος Μιχαλολιάκος (γ.γ. ΧΑ)

Μεταξύ άλλων λέει ότι οι Έλληνες απαιτούν την παύση κάθε εργασίας στο ισλαμικό τέμενος στην Αθήνα και απόφαση να μη λειτουργήσει ποτέ.
Γιατί είναι άκυρο: Η απόφαση της κυβέρνησης μία χωράς δεν εκπροσωπεί το σύνολο μιας θρησκείας.

 ΚΙΝΑΛ (επίσημη ανακοίνωση)

«Εάν μετατραπεί σε τζαμί, η Τουρκία, θα έχει προβεί σε μια προκλητική και ανιστόρητη ενέργεια».
Γιατί είναι άκυρο: Προκλητική ενέργεια είναι. Ανιστόρητη όμως δεν είναι καθώς η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί για 481 χρόνια.

Κυριάκος Βελόπουλος (πρόεδρος Ελληνικής Λύσης)

Χαρακτηρίζει την Αγία Σοφία αιώνιο σύμβολο του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας.
Γιατί είναι άκυρο: Η Αγία Σοφία είναι ρωμαϊκό χριστιανικό δημιούργημα. Υπήρξε ο μεγαλύτερος ναός της ενιαίας χριστιανικής θρησκείας. Υπήρξε χριστιανικός καθεδρικός ναός για 517 χρόνια, ορθόδοξος ναός για 222 χρόνια, ρωμαιοκαθολικός ναός για 57 χρόνια και ισλαμικό τέμενος για 481 χρόνια.

Η μετατροπή της Αγίας Σοφίας ξανά σε τζαμί ξύπνησε πάθη που είχαμε να δούμε από τις… μακεδονομαχίες

Μείνετε συντονισμένοι με την σελίδα μας στο fb

Δες κι αυτά:

Τα πάθη της Αγίας Σοφίας

Mod

Αυτά δεν τα έδειξε κανένα κανάλι…

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More