STORIES

Αν δεν ξέρεις μπάλα, δεν αξίζεις να γίνεις Έλληνας

Έλληνας μπορεί  να μην γίνεσαι αλλά να γεννιέσαι, ωστόσο με το κατάλληλο αντίτιμο, μπορούμε να κάνουμε τα στραβά μάτια. Κι αν είναι και πολύ καλός, μπορούμε και να σε αποθεώσουμε.

Έτσι, μπορεί να σε φτύνουμε και να σε χλευάζουμε όσο πουλάς cd ή κορδελάκια στο Μοναστηράκι, αλλά άμα είσαι μάγκας και χτυπήσεις μεταγραφή στο NBA, τότε κερδίζεις τον σεβασμό μας. Άλλωστε, όπως πιστεύει ο κάθε ανάγωγος, ο σεβασμός κερδίζεται.

Πάμε, λοιπόν, να δούμε τους μάγκες που πήραν την ελληνική υπηκοότητα χωρίς να σπάσει τζάμι…

Γιάνναρος

Πιο πρόσφατη και εκκωφαντική περίπτωση. Από εκεί που δεν μπορούσε να παίξει στα μισά ματς του Φιλαθλητικού γιατί ήταν “λαθρό” κι έτσι και τον “τσιμπούσαν” θα κατέληγε σε καμιά Αμυγλαλέζα μαζί με την οικογένεια του, ήρθαν τα ντραφτ και οι Μιλγουόκι Μπακς για να λυθεί το ζήτημα του σε χρόνο μηδέν. Και Έλληνας έγινε, και στην Εθνική τον κάλεσαν και καθάρισε για όλη την φαμίλια του. Τώρα ειδικά που έγινε σούπερ σταρ στο NBA, παρακαλάμε κάποια στιγμή να φέρει τα εκατομμύρια του στην Ελλάδα και να κάνει επιχείρηση  ώστε να ανοίξει καμιά θέση εργασίας. Δεν χρειάζεται να κάνουμε ξεχωριστή μνεία για τα αδέρφια του Θανάση, Κώστα και Αλέξανδρο (τον πρώτο τον γνωρίζουμε όλοι, τους άλλους δύο αναμένεται να τους δούμε στο κοντινό μέλλον).

Ντούσκο

Αγαπήθηκε και ταυτόχρονα μισήθηκε από τους ΑΕΚτζήδες όσο λίγοι. Παρά την “προδοσία” του υπηρετώντας τον Γαύρο, δεν παύει να είναι σημαντικό κεφάλαιο της Ένωσης τόσο ως ποδοσφαιριστής και προπονητής όσο και ως παράγοντας πλέον. Είναι Βόσνιος αλλά έχει αποκτήσει και την ελληνική υπηκοότητα.

Σλόμπονταν

Τον γνωρίσαμε στις μεγάλης πορείες του Άρη στα Final 4, ως τον τύπο που στηνόταν στην γωνία κι εκτελούσε τρίποντα. Σλόμπονταν Σούμποτιτς στην αρχή, Λευτέρη Σούμποτιτς στην πορεία.  Μας ήρθε από την Σλοβενία αλλά λέγεται ότι είχε γιαγιά Μικρασιάτισσα. Βέβαια, την εποχή εκείνη πολλοί έγιναν Έλληνες από την πίσω πόρτα (Τιτ Σοκ, Άιβαρ Κούουσμα κα) οπότε δεν βάζουμε το χέρι μας στην φωτιά για τίποτα.

Μίλαν

Γεννήθηκε στο Βελιγράδι, έκανε τα πρώτα του μπασκετικά βήματα στην Γιουγκοσλαβία και το 1991 ήρθε στον Ολυμπιακό. Ένα χρόνο μετά και σε ηλικία 19 ετών, πήρε την ελληνική υπηκοότητα.

Ντράγκαν

Ήρθε στον Ολυμπιακό την χρονιά που ο Τόμιτς πήρε ελληνική υπηκοότητα. Θεωρήθηκε -και δίκαια- σπουδαίο ταλέντο. Πήρε κι αυτός ελληνική υπηκοότητα ωστόσο προτίμησε να παίξει με την Εθνική Σερβίας από το 1999 μέχρι το 2001.

Ντανιέλ

Ντανιέλ Μπατίστα. Γεννήθηκε στο Πράσινο Ακρωτήριο, τον πρωτογνωρίσαμε στον Εθνικό Πειραιώς ως Πορτογάλο και στην συνέχεια τον θαυμάσαμε τόσο με την φανέλα της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού όσο και με τις δύο νέες υπηκοότητες του, την ελληνική και την ολλανδική! Σταθμός της πορείας του, η συμμετοχή του με την Εθνική Ελλάδος. Έγινε έτσι ο πρώτος “έγχρωμος” που φόρεσε τα γαλανόλευκα.

Πέτζα

Ήρθε από την Σερβία στην Θεσσαλονίκη παιδί. Μέσα σε 4 χρόνια κατάφερε να κάνει ονοματάρα, να πάρει ελληνική υπηκοότητα και να πετάξει για το NBA όπου πραγματοποίησε αξιοζήλευτη καριέρα με 3 συμμετοχές σε All Star Games κι ένα πρωτάθλημα (με το Νάλας). Διάλεξε την Εθνική Σερβίας όπου μεγαλούργησε, πήρε Ελληνίδα γυναίκα (την Αλέκα Καμηλά) και αποτέλεσε για αρκετά χρόνια την ελληνική περηφάνια του NBA (γιατί στην Ελλάδα ανδρώθηκε μπασκετικά διάολε, δικός μας είναι).

Χρήστος

Ήρθε από την Πολωνία χωρίς τυμπανοκρουσίες και τελικά έγραψε ιστορία με τα γκολ του αλλά και το ήθος του. Αγαπήθηκε από όλους τους φιλάθλους και όταν ο Κριστόφ έγινε Χρήστος, θεωρήθηκε ως φυσική εξέλιξη.

Ζέκας

Όταν είδαμε το καχεκτικό παιδάκι από την Πορτογαλία να φορά τα πράσινα περιμέναμε ένα ακόμα παλτό. Με πείσμα και νεύρο καθιερώθηκε, αγαπήθηκε και όταν φόρεσε τα γαλανόλευκα, έδειξε το πόσο Έλληνας έχει γίνει: πήγε για δουλειά στο εξωτερικό.
Οκ, Κάρλος, πλάκα κάνουμε. Σε γουστάρουμε.

Μπουμπλής

Το αστέρι της Μπόκα Τζούνιορς, βασικό στέλεχος της εθνικής Αργεντινής, ήρθε το 1979 στον Παναθηναϊκό ως ομογενής με το όνομα Μπουμπλής. Ο Ολυμπιακός έκανε ένσταστη για πλαστογραφία κι έτσι αγωνίστηκε ως ξένος και με το πραγματικό του όνομα: Χουάν Ραμόν Ρότσα. Μόλις συμπλήρωσε τα απαραίτητα χρόνια παραμονής, πήρε την ελληνική υπηκοότητα.

Αυτές ήταν μόνο δέκα περιπτώσεις. Έχουν υπάρξει δεκάδες ακόμα (και όχι μόνο σε αθλήματα με τόπι). Θα υπάρξουν πολλές περισσότερες στο μέλλον.

 

Δες κι αυτά:

Πώς να ξεκάνεις τον μεταφραστή

Liberteam

Τελικά η Ρένα δεν ήταν καθόλου οφσάιντ

Mod

Ουπς…

Liberteam

Συλλεκτικό βίντεο: ο Βασίλης Τσιάρτας σε ηλικία 10 ετών

Liberteam

Αποκάλυψη: Οι ξένοι που αρνήθηκαν πεισματικά να μάθουν ελληνικά (παρά τις δεκαετίες στο Ελλάντα)

Μισές δουλειές

Liberteam

Το ασύλληπτο επίτευγμα του Τζέραντ που θα ζήλευε ακόμα κι ο Μέσι

Mod

Ο Γκάλης ντύθηκε σερβιτόρος και μας σέρβιρε υπέροχες αναμνήσεις

Mod

Ένα όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι κάθε 12 χρόνια

Mod

Ο Αστέρας Εξαρχείων το καρφώνει, μπάτσοι, γουρούνια, δολοφόνοι

Mod

Τι ζόρι κι αυτό…

Liberteam

Ψάχνοντας τον Ολυμπιακό στο Αμπελαλέ

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More