STORIES Αφιερώματα

Δολοφονία Γρηγορόπουλου | Η επόμενη μέρα των πρωταγωνιστών του ματωμένου Δεκέμβρη

Πέρασαν κιόλας 12 χρόνια από τα Δεκεμβριανά vol 2. Ήταν Σάββατο 6 Δεκεμβρίου του 2008, λίγο μετά τις 9 μ.μ. όταν ο 15χρονος Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος έπεφτε νεκρός από τα πυρά του ειδικού φρουρού Επαμεινώνδα Κορκονέα στα Εξάρχεια.

Η δολοφονία είχε ως αποτέλεσμα να ξεσπάσουν ταραχές που όμοιες τους δεν είχε δει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια. Εκτός από το κέντρο που θύμισε πεδίο μάχης, μαζικές κινητοποιήσεις έγιναν και σε πολλές άλλες πόλεις όπως Θεσσαλονίκη, Πειραιά, Πάτρα, Ηράκλειο, Λάρισα, Ιωάννινα, Χανιά, Κομοτηνή, Βόλο, Ρόδο, Μυτιλήνη, Κέρκυρα, Αγρίνιο. Επιπλέον έγιναν διαδηλώσεις κι εκτός συνόρων όπως στην Κύπρο και το Λονδίνο.

Τα γεγονότα είναι λίγο πολύ γνωστά. Εκεί που θα εστιάσουμε σε αυτή την ανάρτηση είναι η επόμενη ημέρα των πρωταγωνιστών αυτής της θλιβερής ιστορίας.

Επαμεινώνδας Κορκονέας

Ο ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. Επαμεινώνδας Κορκονέας, ο άνθρωπος που στα 37 του χρόνια τράβηξε την σκανδάλη, κρίθηκε στις 11 Οκτωβρίου του 2010 από το μικτό ορκωτό δικαστήριο της Άμφισσας ένοχος για ανθρωποκτονία με άμεσο δόλο. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε ισόβια κάθειρξη και 15 μήνες καθώς δεν αναγνωρίστηκε κανένα ελαφρυντικό. Η δίκη σε δεύτερο βαθμό ξεκίνησε τον Δεκέμβριο του 2016 στο Μικτό Ορκωτό Εφετείο Λαμίας (είχαν προηγηθεί τρεις αναβολές) με τον Κορκονέα να δηλώνει αμετανόητος για την πράξη του. Στις 29 Ιουλίου 2019 κρίθηκε και πάλι ένοχος για  ανθρωποκτονία από πρόθεση με άμεσο δόλο αλλά η ποινή του μειώθηκε σε κάθειρξη 13 ετών καθώς αναγνωρίστηκε το ελαφρυντικό του πρότερου σύννομου βίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα την αμέσως επόμενη ημέρα να αποφυλακισθεί καθώς είχε ήδη εκτίσει 11 χρόνια (περισσότερα από τα 3/5 της ποινής). Κι ενώ όλοι περίμεναν πώς ο δολοφόνος του 15χρονου θα εξαφανιζόταν από προσώπου γης, τα ίχνη του εντοπίστηκαν λίγους μήνες μετά καθώς, προς μεγάλη έκπληξη όλων, έγινε επίτροπος στην  εκκλησία της Αγίας Τριάδας στην Μεσσηνία!

Ωστόσο οι νομικές περιπέτειες δεν έχουν τελειώσει ακόμα καθώς η υπόθεση του έχει πάει στον Άρειο Πάγο μετά την αίτηση αναίρεσης του ελαφρυντικού του πρότερου σύννομου βίου (χάρη στο οποίο έσπασαν τα ισόβια κι όχι λόγω των αλλαγών στον ποινικό κώδικα όπως λανθασμένα υποστηρίζεται από κάποιους) από τον εισαγγελέα Βασίλη Πλιώτα.

Βασίλης Σαραλιώτης

Ο ειδικός φρουρός της ΕΛ.ΑΣ. Βασίλης Σαραλιώτης περιπολούσε μαζί με τον Κορκονέα το μοιραίο βράδυ και μετά τον φόνο συνελήφθη. Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν γνώριζε τι σκόπευε να κάνει ο συνάδελφος του και πώς αν το ήξερε θα τον είχε σταματήσει. Πρωτόδικα καταδικάστηκε σε 10ετή κάθειρξη για συνέργεια, ωστόσο αποφυλακίστηκε το 2011 με περιοριστικούς όρους έως ότου εκδικαστεί η έφεση. Σε δεύτερο βαθμό αθωώθηκε. Αμέσως μετά την αποφυλάκιση του επέστρεψε στην γενέτειρα του, τη Δράμα, κι έχοντας πλέον αποπεμφθεί από το Σώμα, έκανε διάφορες δουλειές όπως σερβιτόρος και πωλητής καφέ.

Ευριπίδης Στυλιανίδης

Ο 54χρονος σήμερα Ευριπίδης Στυλιανίδης ήταν Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων όταν δολοφονήθηκε ο 15χρονος μαθητής. Επικρίθηκε έντονα γιατί λίγες ώρες μετά την δολοφονία διασκέδαζε σε μπουζούκια όπου εμφανιζόταν η Έλενα Παπαρίζου ενώ την αμέσως επόμενη ημέρα πήγε να παρακολουθήσει ποδοσφαιρικό αγώνα.
Από το υπουργείο έφυγε στις 7 Ιανουαρίου του 2009 (ένα μήνα μετά το φόνο) για να αναλάβει υπουργός Μεταφορών κι Επικοινωνιών. Απασχόλησε και πάλι αρνητικά όταν σύμφωνα με δημοσίευμα της 12ης Απριλίου 2009 του Πρώτου έστειλε το λογαριασμό από ταξίδι του στο Παρίσι, στο υπουργείο Μεταφορών. Ο λογαριασμός περιλάμβανε δύο διανυκτερεύσεις στο Παρίσι στο ξενοδοχείο Four Seasons, τις βόλτες του με λιμουζίνες και το Business εισιτήριο της συζύγου του που ταξίδεψε μια μέρα νωρίτερα και ξεπερνούσε τα 10.000 ευρώ. Ο ίδιος υποστήριξε ότι όλα έγιναν βάσει πρωτοκόλλου.
Με κυβέρνηση Σαμαρά επέστρεψε σε υπουργική θέση αναλαμβάνοντας το Εσωτερικών (Ιούνιος 2012). Στις εκλογές του 2015 απέτυχε να εκλεγεί αλλά επέστρεψε στην βουλή το 2019.

Προκόπης Παυλόπουλος

Από το 2007 μέχρι το 2009 το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ή Προστασίας του Πολίτη (η εκάστοτε ονομασία του δεν αλλάζει την ουσία του) είχε συγχωνευτεί στο Υπουργείο Εσωτερικών. Ο τότε ΥΠ.ΕΣ. Προκόπης Παυλόπουλος ενημερώθηκε για το φονικό ενώ βρισκόταν σε κομματική εκδήλωση στις Σέρρες. Μετέβη άμεσα στην Αθήνα και υπέβαλε την παραίτηση του για λόγους ευθιξίας στον πρωθυπουργό Κώστα Καραμανλή που όμως δεν έγινε αποδεκτή. Σε ομιλία του στην Βουλή στις 11/12/2008 δήλωσε “Πρόκειται για μία δολοφονική πράξη. Η περίπτωση του κατηγορουμένου θα πρέπει να διδάσκεται στις αστυνομικές ακαδημίες ως παράδειγμα προς αποφυγή”.
Κατά τις ταραχές όπου κάηκε το μισό κέντρο της Αθήνας ήταν σχεδόν εξαφανισμένος. Σχεδόν τόσο όσο ήταν 4 χρόνια αργότερα σε πάνελ όπου σε ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση ο Ηλίας Κασιδιάρης πέταγε νερό στο πρόσωπο της Ρένας Δούρου και χαστούκιζε την Λιάνα Κανέλλη. Ήταν τότε που η φράση “έμεινα Παυλόπουλος” τρένταρε σε όλα τα social media. Η γενικότερη μετριοπαθής στάση του φαίνεται πώς μόνο σε κακό δεν του βγήκε αφού το 2015 έγινε Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ένας θεσμός που για πολλούς του ταίριαζε γάντι μιας και μοιάζει περισσότερο εθιμοτυπικός παρά ουσιαστικός. Πλέον, ο 70χρονος Παυλόπουλος ξεκουράζεται.

Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος

Την ώρα που όλοι, με τον ένα ή με τον άλλο τρόπο συνεχίζουν την ζωή τους, ο πραγματικός πρωταγωνιστής, ο Αλέξανδρος Γρηγορόπουλος θα μείνει για πάντα 15 ετών.

Δες κι αυτά:

Η δικαιοσύνη είναι γκαβή

Liberteam

Όταν μιλάει ο πρόεδρας, εσύ πρέπει να ακούς

Έκλαψα λίγο…

Liberteam

Ο χρυσαυγίτης που αποστομώνει με τον πιο δυναμικό τρόπο όσους τον είπαν μαχαιροβγάλτη

Mod

Μιλάει η πείρα

Liberteam

Συνάντηση κορυφής Παυλόπουλου-Ματσούκα

Liberteam

Η δικαιοσύνη είναι τυφλή… Την τύφλα της

Liberteam

Εσύ είδες το βίντεο της δολοφονίας του Στεφανάκου που ΔΕΝ δείχνει τίποτα, ή ακόμα;

Liberteam

Οι πολλαπλές δολοφονίες του Ζακ Κωστόπουλου

Mod

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More