GRID STORIES Αφιερώματα

Μύθοι και αλήθειες για τα δις από το ταμείο ανάκαμψης

Μετά από πέντε ημέρες διαπραγματεύσεων οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατέληξαν στον τρόπο με τον οποίο θα ενισχυθούν οι χώρες που επλήγησαν από την πανδημία του covid.Όπως συνηθίζεται σε τέτοιες περιπτώσεις ακούστηκαν πολλά σχετικά με τα χρήματα που θα έρθουν από το ταμείο ανάκαμψης. Που είναι η αλήθεια, που η υπερβολή και που το ψέμα; Ας προσπαθήσουμε να ξεδιαλύνουμε τα πράγματα.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός γύρισε από τη Σύνοδο Κορυφής με συμφωνία για χορήγηση 72 δις. Ευρώ
Η αλήθεια:
Η Ελλάδα όπως συμφωνήθηκε θα πάρει 32 δις εκ των οποίων τα 12,5 είναι δάνειο και τα 19,5 επιχορήγηση.

Ο πρωθυπουργός είπε ψέματα για τα 72 δις Ευρώ
Η αλήθεια:
Τα 72 δις υπάρχουν μεν αλλά δεν προέρχονται όλα από το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε. Το ποσό αυτό προκύπτει προσθέτοντας το ΕΣΠΑ 2021-2027 που ανέρχεται στα 20 δις, το νέο αναθεωρημένο Πρόγραμμα Επενδύσεων που ανέρχεται στα 8 δις και τα κέρδη των ελληνικών ομολόγων και χρηματοδοτικών εργαλείων του Ταμείου Invest EU.

Το ΕΣΠΑ 2021-2027 συμφωνήθηκε στην Σύνοδο Κορυφής για το Ταμείο Ανάκαμψης
Η αλήθεια:
Στις 2 Μαΐου 2018 η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε την πρότασή της για το νέο Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027 (ΠΔΠ) και στις 29 Μαΐου προχώρησε αντίστοιχα στην παρουσίαση της πρότασης για την Πολιτική Συνοχής και τους Κανονισμούς των Ταμείων της νέας Προγραμματικής Περιόδου 2021-2027, εγκαινιάζοντας επισήμως την περίοδο διαπραγμάτευσης όπως αναφέρει το espa.gr.

Ως χώρα κερδίσαμε περισσότερα από αυτά που αρχικά διεκδικούσαμε από το ταμείο ανάκαμψης.
Η αλήθεια:
Πριν τη Σύνοδο Κορυφής τα ποσά που είχαν προταθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την Ελλάδα ήταν 22,5 δις με τη μορφή επιχορηγήσεων και 9,5 με τη μορφή δανείων. Εν ολίγοις το τελικό ποσό είναι ίδιο αλλά με μεγαλύτερο μέρος του ως δάνειο από το αυτό που είχε προταθεί.

Γιατί η Ελλάδα δεν πήρε όσα είχαν προταθεί αρχικά και μάλιστα περισσότερα με τη μορφή δανείου;
Η αλήθεια:
Οι λεγόμενοι σκληροί της Ευρώπης με Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία να πρωτοστατούν επεδίωξαν και πέτυχαν την επιβολή όρων επιτήρησης και αύξηση των δανείων έναντι των επιχορηγήσεων.

Η ελληνική οικονομία θα ανακουφιστεί άμεσα
Η αλήθεια:
Η διάθεση των ποσών θα ξεκινήσει από τον Ιούνιο του 2021, θα ολοκληρωθεί το 2026 και η εκταμίευση κάθε δόσης θα γίνεται όπως συμβαίνει μέχρι τώρα (απόφαση Εurogroup μετά από σχετικό έλεγχο για τον πληρούνται οι προϋποθέσεις).

Δεν έχουμε νέο μνημόνιο
Η αλήθεια
: Η Ελλάδα όπως κι όλες οι χώρες όταν δανείζονται αναλαμβάνουν και συγκεκριμένες υποχρεώσεις που έχουν να κάνουν με αναδιαρθρώσεις, περικοπές και υπόκεινται σε έλεγχο από τους δανειστές.

Η συμφωνία δεν έχει τίμημα
Η αλήθεια
: Προκειμένου να συναινέσουν οι «σκληροί» εκτός από την αύξηση των δανείων σε σχέση με τις επιχορηγήσεις συμφωνήθηκαν περικοπές στους πόρους του Horizon Europe (από 13,5 σε 5 δις) και του Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης, για τον εκσυγχρονισμό και την περιβαλλοντική αναβάθμιση του αγροτικού τομέα (από 15 σε 7,5 δις). Επιπλέον καταργήθηκε το νέο πρόγραμμα που αποσκοπούσε στην αναβάθμιση της συλλογικής υγειονομικής ικανότητας της Ε.Ε., EU4Health και συρρικνώθηκε το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης σε 10 δις από 32,5 δις.

Τι είναι το Ταμείο Δίκαιης Μετάβασης και γιατί μας αφορά
Κύριος στόχος του «Ειδικού Λογαριασμού για τη Δίκαιη Μετάβαση των λιγνιτικών περιοχών» είναι η υλοποίηση έργων και δράσεων που θα αναφέρονται στο στόχο της σταδιακής διαφοροποίησης των οικονομικών δραστηριοτήτων στις λιγνιτικές περιοχές, δημιουργώντας μακροπρόθεσμες θέσεις εργασίας.Αναλυτικά μπορείτε να δείτε εδώ: http://www.opengov.gr/minenv/wp-content/uploads/downloads/2018/06/Ethniko_tameio_dikaiis_metavasis.pdf

Τι είναι το Horizon Europe και γιατί μας αφορά
Πρόκειται για το πρόγραμμα που θα διαδεχτεί το Horizon 2020 που αναδεικνύει την έρευνα και την καινοτομία ως κεντρικούς μοχλούς γιατην έξυπνη, βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη. Προτεραιότητα του προγράμματοςείναι η αξιοποίηση των επιστημονικών επιτευγμάτων σε καινοτόμα προϊόντα και υπηρεσίες, τα οποία προσφέρουν επιχειρηματικές ευκαιρίες και βελτιώνουν την ποιότηταζωής των Ευρωπαίων πολιτών και κινείται σε τρεις άξονες: Επιστημονική Αριστεία, Βιομηχανική Υπεροχή και Κοινωνικές Προκλήσεις.Αναλυτικά δείτε εδώ: https://www.eetaa.gr/eu/programs/Horizon2020.pdf

Μας χρεώσανε μέχρι το 2050
Η αλήθεια:
Η αποπληρωμή του δανείου θα πρέπει να ολοκληρωθεί μέχρι το 2058

ΠΗΓΗ

Δες κι αυτά:

Οι ξένοι ηγέτες έπαθαν πλάκα με τον τρόπο που πίνει το εσπρεσάκι του ο Μητσοτάκης

Liberteam

Νέος θρίαμβος στη Σύνοδο Κορυφής

Liberteam

Έτσι ξηγιέται ο Έλληνας, στημένοι Ευρωπαίοι

Liberteam

Όταν ο Αλέξης έφαγε την σκόνη του Κυριάκου

Mod

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More