STORIES

Πώς μπορεί ο Αριστοτέλης να σου βγάλει γκόμενα

Ήθος, πάθος, λόγος, λίγη ρητορική δεινότητα, και το ‘ριξες το κορίτσι!

Πόσο πίσω πρέπει να γυρίσουμε πια για να βρούμε αποτελεσματικές dating συμβουλές; Στα ’90s και τα lifestyle έντυπα του Κωστόπουλου, τύπου «10 τρόποι να τη ρίξεις και να μην το καταλάβει»;

Μπα, πρέπει μάλλον να κοιτάξουμε ακόμα πιο παλιά και μάλιστα στην αρχαία Ελλάδα, εκεί που ο πάνσοφος Αριστοτέλης είχε μια έτοιμη συνταγή για όλα. Σοφός καθώς ήταν βέβαια δεν μας είπε πως τα τρία βασικά χαρακτηριστικά του ρητορικού λόγου είναι για ρίχνει ο ερωτύλος γκομενάκια, αν τον διαβάσεις πάντως σωστά τον σταγειρίτη φιλόσοφο κάτι θα βγάλεις.

Κι εδώ μπαίνει στην ιστορία μας ένας αδέξιος ερωτικά σπουδαστής, ο Jake (ή @squidslippers, όπως είναι γνωστός στο Twitter), ο οποίος δεν μπορούσε να ζητήσει από το σκοτεινό αντικείμενο του πόθου του να βγουν, κι έτσι κατέφυγε στον καθηγητή του για συμβουλές.

Ο καθηγητής, μελετηρός του λόγου του, ήξερε απέξω και ανακατωτά τον Αριστοτέλη και δη τη «Ρητορική» του. Θυμόταν το τρίπτυχο πάθος, ήθος και λόγος, τα συστατικά της πειθούς κατά τον μεγάλο φιλόσοφο, κι έτσι έβαλε τον Jake να τα επιστρατεύσει στο μήνυμα που θα έστελνε στο γκομενάκι, τη Hannah.

«Ο ρητορικός λόγος λειτουργεί πειστικά με τρεις τρόπους: άλλοτε μέσω του χαρακτήρα του ρήτορα, άλλοτε μέσω της συγκεκριμένης διάθεσης που δημιουργεί στην ψυχή του ακροατή και άλλοτε με τα αποδεικτικά ή φαινομενικά αποδεικτικά επιχειρήματα που περιέχει ο ίδιος», μας λέει ο Αριστοτέλης στη «Ρητορική Α΄» (2.3-6), κάτι που χτύπησε καμπανάκια στον κύριο καθηγητή.

Ακόμα και σχεδιάγραμμα έφτιαξε στον μαθητή του για να συμπεριλάβει όλη τη μαγεία της αριστοτελικής πειθούς στο νταλκαδομήνυμα. Ήθος λοιπόν, εξήγησε στον μαθητή του, είναι αυτό που λέει ο Αριστοτέλης «Με τον χαρακτήρα του ο ρήτορας πείθει όταν μιλάει με τέτοιον τρόπο ώστε ο λόγος του να τον κάνει αξιόπιστο». Μην την πέσεις λοιπόν στεγνά, του είπε, κάτι που στα αγγλικά μετατράπηκε σε «I hate to come on too strong», κάτι σαν δεν θέλω να φανώ πολύ πέφτουλας δηλαδή.

Μετά έχουμε τον λόγο, «οι ακροατές πείθονται από τον ίδιο τον λόγο, όταν τους δείξουμε καθαρά την αλήθεια ή την αληθοφάνεια χρησιμοποιώντας ό,τι είναι πειστικό στην κάθε επιμέρους περίπτωση», το λέει καλύτερα ο Αριστοτέλης. Άσε τις παρλαπίπες κοινώς και μείνε στα γεγονότα. Στην περίπτωση του Jake, πες της να βγείτε για φαγητό, δωρεάν για κείνη φαγητό, και ένα διαλειμματάκι από τα άγχη και τις σκοτούρες της.

Το πάθος μην ξεχάσεις μόνο μάστορα, φανταζόμαστε πως τόνισε στον Jake, ή όπως το αναλύει ο σταγειρίτης σοφός: «Μέσω των ακροατών, πάλι, πείθει ο ρήτορας, όταν ο λόγος του τους κάνει να κυριευθούν από κάποιο πάθος· γιατί δεν παίρνουμε τις ίδιες αποφάσεις λυπημένοι ή χαρούμενοι, κυριευμένοι από αγάπη ή από μίσος». Για να το κάνουμε λιανά, ο Jake επιστράτευσε το πάθος λέγοντας πως «It would be fun», θα περάσουμε καλά, τύπου.

Αποτέλεσμα; Δούλεψε φυσικά! Λαθεύει ο δάσκαλος Αριστοτέλης;

Δες κι αυτά:

Φλερτ νέας εποχής

Liberteam

10 πράγματα που πρέπει να κάνεις πριν γίνεις δέκα ετών

Mod

Μία συμβουλή ρε παιδιά…

Liberteam

Ελληνίδα δημοσιογράφος ψάχνει σοβαρές πολιτικές συζητήσεις στο badoo…

Mod

Ας το λήξουμε επιτέλους…

Liberteam

Πρόσεχε τι ζητάς

Liberteam

Ο πραγματικός τάφος του Αριστοτέλη

Mod

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More