CULT+ART

Η θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙΙ: «Βασικά Καλησπέρα σας»

Ήταν το 1982 λοιπόν όταν ο Γιάννης Δαλιανίδης σκηνοθετούσε τον Στάθη Ψάλτη και το αμίμητο παρεάκι του σε μια από τις απίστευτες καλτιές που ευτύχησε να δει το ελληνικό βιντεοσινεμά.

«Βασικά καλησπέρα σας» έλεγε ο Στάθης (Ψάλτης) ξεκινώντας το ραδιοφωνικό του πρόγραμμα στον πειρατικό σταθμό Ράδιο Καψούρα. Μια φράση που έμελλε να γίνει σύνθημα μιας ολόκληρης δεκαετίας (και βάλε).

«Σίξτι νάιν στούντιο σπίκινγκ», απαντούσε στα ερτζιανά ο Ντένι (Γαρδέλης) του αντίπαλου πειρατικού Studio 69, που έπαιζε αποκλειστικά ξένα και ήταν ο κύριος αντίπαλος του καψουροσταθμού στη μάχη της κουρσάρικης ακροαματικότητας. Λαϊκοί εναντίον χιπστεράδων δηλαδή με άλλους όρους.

vvdieaokksrattta1

Έξοχο δείγμα φτηνής βιντεοπαραγωγής των ’80 με σχηματικό σενάριο, οι «Ραδιοπειρατές» (εναλλακτικός τίτλος) ήταν ξεκαρδιστικά σουρεαλιστικοί: θανατερές ατάκες, καταιγιστική ψευτοδράση, νταλκάδες, καψούρα στο φουλ, μουσικές κόντρες. Ήταν όμως και το άλλο: η παράδοση της λαϊκής μουσική κόντρα στον μοντερνισμό των ξενόφερτων ηθών, τα οποία δεν μπορούν προφανώς να συνυπάρξουν και πάνε για μια λύση τύπου ψυχροπολεμική.

vvdieaokksrattta2

Και βέβαια πώς να ξεχάσεις το ρομάντζο του Στάθη με τη σέξι ντίβα της γειτονιάς Κούλα; Αφιερώσεις στα ραδιοκύματα που έμειναν στο στόμα για πολλά χρόνια («Κούλα μ’ ακούς;») και απέραντη συμπάθεια για το κοροϊδάκι της δεσποινίδος, που τον εκμεταλλεύεται κατάφωρα για να κάνει το κτηνάκι γκόμενό της Κυριάκο να ζηλέψει. Κι όταν ο Στάθης φάει τα μούτρα του ερωτικώς με τη Σούλα, βγαίνει από το στόμα του το αμίμητο: «Στενοχωρέθηκα. Πάω να φάω ένα σουβλάκι με τζατζίκι»! Που αν το ‘χαν πει οι αδελφοί Μαρξ δηλαδή σήμερα θα ήταν σε κάποια κινηματογραφική ανθολογία.

vvdieaokksrattta4

Κι αυτό είναι το μοτίβο που ακολουθεί η φαρσοκωμωδία: ατάκα στην ατάκα, με έναν Στάθη Ψάλτη μηχανάκι χαβαλέ, που πήρε την ταινία πάνω του και την εκτόξευσε στο πάνθεο της ελληνικής βιντεοκαλτιάς. «Κυριάκο, πειράζει που είμαι και μεγάλη φίρμα;». Σταμάτης Γαρδέλης, Πάνος Μιχαλόπουλος, Καίτη Φίνου, Ρένα Παγκράτη, Σοφία Αλιμπέρτη, Έφη Πίκουλα, Γιώργος Ρήγας, Γιάννης Μποσταντζόγλου πλαισιώνουν μαεστρικά το απαύγασμα αυτό ελληνικότητας. Θα μπορούσαν να το έδειχναν και σε σεμινάρια ηθογραφίας.

Το νταλκαδιάρικο «Βασικά Καλησπέρα σας» προβλήθηκε μάλιστα στη σκοτεινή αίθουσα το 1982 και έκοψε 253.240 εισιτήρια, σκαρφαλώνοντας στην 3η θέση του box office της χρονιάς. Αν και τη μεγάλη του πορεία την έκανε σε μορφή βιντεοκασέτας φυσικά…

vvdieaokksrattta3

Σύνοψη της υπόθεσης:

Ο Στάθης και ο Σταμάτης έχουν από έναν πειρατικό ραδιοφωνικό σταθμό, το Ράδιο Καψούρα και το Studio 69 αντίστοιχα. Οι δύο νέοι ανταγωνίζονται μεταξύ τους για την ακροαματικότητα, παίζοντας ο ένας disco και ο άλλος λαϊκά. Τα πράγματα περιπλέκονται όταν ο Πάνος, φίλος του Στάθη, ερωτεύεται την αδερφή του Σταμάτη, την Μπέτυ. Από την άλλη, ο Στάθης είναι ερωτευμένος με την Κούλα, η οποία όμως δεν τον θέλει γιατί έχει σχέση με τον Κυριάκο. Κάποια στιγμή η κόντρα μεταξύ των δύο παράνομων σταθμών φτάνει στο απροχώρητο και ο Στάθης με τον Σταμάτη οδηγούνται στη φυλακή.

Τσέκαρε και τα άλλα αφιερώματα του Libertin στα «The Κόπανοι» και «Πάτερ Γκομένιος»

https://youtu.be/_ds32msYo2Q

Δες κι αυτά:

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας: «The Κόπανοι»

Φου Μαν Ψου

Είναι αυτή η καλύτερη σκηνή ελληνικής ταινίας όλων των εποχών;

Φου Μαν Ψου

Επιστροφή στη θρυλική εποχή της βιντεοκασέτας ΙΙ: «Πάτερ Γκομένιος»

Φου Μαν Ψου

Είσαι σινεφίλ; Απόδειξέ το με το απόλυτο κινηματογραφικό κουίζ ever

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More