Το συγκεκριμένο καλλιτεχνικό κίνημα γινόταν όλο και πιο δημοφιλές κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του ‘90. Φαίνεται να είναι ένα διεστραμμένα χαοτικό είδος σχεδιασμού με μεγάλες δόσεις “βρωμιάς”. Ένα μίγμα λέξεων, υφής και background που βρίσκει εφαρμογή σε αφίσες, σε διαφημίσεις, σε flyers και όλα αυτα το μετατρέπουν σε ένα πολύ ενδιαφέρον και διαφορετικό ύφος τυπογραφίας. Ένα στυλ που ονομάζεται Grunge και εμφανίζεται παντού και κατα τη διάρκεια των ετών κατάφερε και έγινε το μεγαλύτερο και το πιο διαδεδομένο κίνημα στην πρόσφατη ιστορία του design.

Ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα για το Graphic Design και το σχεδιασμό σε γενικές γραμμές είναι το στυλ. Ο David Carson αποτελεί το καλύτερο παράδειγμα για έναν γραφίστα που έχει αναπτύξει το δικό του ιδιαιτέρο στυλ που είναι τόσο μοναδικό, που ο καθένας του χώρου μπορεί να διακρίνει το design του Carson με την πρώτη ματιά.
Ήταν και είναι ένας από τους πιο επιδραστικά διάσημους γραφίστες της δεκαετίας του 1990. Αποτελεί πλέον μίμηση από τους σχεδιαστές σε όλο τον κόσμο και με το σχεδιαστικό και εναλλακτικό ύφος του στο design ορισε την εποχή της grunge τυπογραφίας.
Αν και είναι σχεδιαστής και καλλιτεχνικός διευθυντής, η γραφιστική δεν ήταν η αρχέγονη καριέρα του Carson. Αποφοίτησε με πτυχίο στην κοινωνιολογία και άρχισε να διδάσκει, ενώ παράλληλα ασχολήθηκε επαγγελματικά με το surf. Άρχισε να πειραματίζεται με την γραφιστική στις αρχές της δεκαετίας του 1980. Με το σερφ να είναι ένα ζωτικό κομμάτι έχει παίξει σημαντικό ρόλο στην καριέρα του design. Είναι ένας από τους λόγους για τα κίνητρα του και την επιτυχία του να κατευθύνει και να σχεδιάζει για το surfing, το snowboarding και skateboard. Περιοδικά,ιστοσελίδες και διαφημίσεις για μεγάλα brands όπως Quicksilver, Burton, SURFportugal, TwSkateboarding κλπ.

Εκτός από τα διάφορα περιοδικά που έχει επιμεληθεί και σχεδιασεί, έγινε γνωστός για την πειραματική καιεναλλακτική αποδομητική τυπογραφία στα σχέδιά του αλλά και για την καλλιτεχνική διεύθυνση του περιοδικού Ray Gun. Τα περιεχόμενα του περιοδικού ήταν μουσικοί καλλιτέχνες, της ποπ κουλτούρας, το lifestyle, την διαφήμιση, την διασημότητα κλπ, και έτσι o Carson ήταν o κατάλληλος ανθρώπος για να το σχεδιάσει αναλόγως.
Ο David Carson έγινε περισσότερο γνωστός για τα σχέδιά του στο Ray Gun, που ήταν το αποκορύφωμα της καριέρας του και άρχισε να προσελκύει παρα πολλούς νέους θαυμαστές της δουλειάς του.
Ακόμη ένα παράδειγμα για τα επιτυχημένα έργα του David Carson είναι το “The Book of Probes” (Design Legend David Carson Brings Marshal McLuhan’s “Probes” to Life). Συνοπτικά λοιπόν, ο Carson εδώ χρησιμοποιεί αδημοσίευτες φωτογραφίες του από προηγούμενες δουλειές του και επεξεργάζεται εικόνες με ένα ιδιαίτερο τρόπο με σκοπό την οπτική επικοινωνία αυτου του βιβλίου 400 σελίδων, όπου η κάθε σελίδα περιέχει ένα παράθυρακι στον Marshall McLuhan με αποσπάσματα από τα βιβλία του, διαλέξεις, άρθρα, κλπ. Αυτό που κάνει τόσο ενδιαφέρον και μοναδικό αυτό το project είναι ότι η σύνδεση αυτή δημιουργεί μια αμοιβαία και συμπληρωματική “μυστηριώδης ένταση” ανάμεσα στις λέξεις του McLuhan και στις εικόνες του Carson, σύμφωνα με τους συντάκτες του βιβλίου.
Ένα ενδιαφέρον βίντεο για τον David Carson επιβεβαίωνει κάθε σκέψη για να πάρετε μια αίσθηση της προσωπικότητας του εναλλακτικού surfer αλλά και την χιουμοριστική πλευρά του. Αν κάτι που αξίζει να παρατηρήσει κανείς απο το βίντεο πέρα απο την δημιουργική δουλειά του, είναι η οπτική του ίδιου του Carson στα πράγματα που τον έχουν εντυπωσιάσει και εμπνεύσει. Ο David Carson δίνει σαφή και απλά παράδειγματα για το πώς λίγο-πολύ, η τυπογραφία επηρεάζει ένα συγκεκριμένο οπτικό μήνυμα.
Ο David Carson κλήθηκε κάποτε να σχεδιάσει και ένα άρθρο για μια συνέντευξη με τον Bryan Ferry, ο οποίος βρήκε ότι η συνέντευξη ηταν πολύ ανιαρή και βαρετή, και έτσι πληκτρολογήσε και σχεδίασε όλο το άρθρο σε Zapf Dingbats.
Το αξιοθαύμαστο λοιπόν για αυτό τον ιδιόρυθμο γραφίστα και ανέμελο surfer είναι το πώς συνδυάζει την φαντασία του, με πειραματισμούς και ρίσκα για να δημιουργεί μοναδικά σχέδια. Με το σπάσιμο όλων των κανόνων της γραφιστικής κερδίζει μεγάλη επιτυχία στην καριέρα του και εμπνέει και επηρεάζει γραφίστες σε όλο τον κόσμο, που θαυμάζουν, ακολουθούν και προσπαθούν να τον μιμηθούν.
Με το να παίρνει αισθητικά και παρεμβατικά ρίσκα στο design, χωρίς να φοβάται να τα αποτυπώσει σχεδιαστικά, αναδιαμφισβήτητα θεωρείται “ο πατέρας του grunge”.