Δεν είμαστε από αυτούς που υποστηρίζουν με πάθος τα ελληνικά προϊόντα, αλλά στην προκειμένη περίπτωση αξίζει να αναφερθούμε στις ελληνικές μπίρες.
Οι μικροζυθοποιίες της χώρας μας έχουν μπει δυναμικά στο παιχνίδι τα τελευταία χρόνια παράγοντας εξαιρετικά προϊόντα. Από την Εύβοια και το Άργος μέχρι τη Σαντορίνη, τη Χίο και την Κέρκυρα.
Οι μυημένοι στον κόσμο της μπίρας γνωρίζουν καλά πως αν δοκιμάσετε κάποια, θα ανακαλύψετε νέες γεύσεις και αρώματα που ίσως σας κάνουν να αναθεωρήσετε εντελώς την έννοια της μπίρας. Πάμε να δούμε…
Septem
Γεννήθηκε στην Εύβοια τον Ιούνιο του 2009 από τον χημικό-οινολόγο Σοφοκλή Παναγιώτου και τον οικονομολόγο Γεώργιο Παναγιώτου. Πήρε το όνομά της από το λατινικό επτά (septem), που συμβολίζει την έννοια της δημιουργίας.
Ξεχωρίσαμε τη χρυσόξανθη και ελαφρώς γλυκιά Septem Monday’s Pilsner με κρεμώδη συμπαγή αφρό, έντονα αρώματα λουλουδιών, κίτρου και λυκίσκου, τη χρυσοχάλκινη Septem Friday’s Pale Ale με επίσης κρεμώδη αφρό, αρώματα λουλουδιών, εξωτικών φρούτων και φουντουκιού, αλλά και τη Septem Sunday’s Honey Golden Ale που στη ζύμωσή της προστίθεται ανθόμελο.
Παρόλο που η φιλοσοφία της μικροζυθοποιίας είναι μια μπύρα για κάθε μέρα, όπως δηλώνει και το όνομα της, η Septem έχει βγάλει την νέα της μπύρα την 8η Μέρα. Πρόκειται για μια μπύρα τύπου India Pale Ale, στην οποία έχουν χρησιμοποιηθεί τρεις Αμερικάνικοι λυκίσκοι, Citra, Mosaic και Simcoe. Η πικράδα της μπύρας είναι έντονη αλλά όχι ενοχλητική, σε σχέση με άλλες του είδους της με αλκοόλ στο 7%. Απόλαυση.
Siris
H μικροζυθοποιία Σερρών & Β. Ελλάδος με τον διακριτικό τίτλο ‘Siris MicroBrewery’ ιδρύθηκε το 2014 με έδρα τις Σέρρες από μια παρέα που λατρεύει τις καλές μπύρες και τα γαστρονομικά ταξίδια.
Στην αγορά θα βρείτε την κλασική Voreia Pilsner με 5%, την κεχριμπαρένια Voreia IPA με 7% αλκόολ (με γενναίες προσθήκες Αμερικάνικου λυκίσκου και τρία είδη βύνης), τη χορταστική Voreia Stout στα 6% (με καβουρδισμένα αρώματα και νότε καφέ, σοκολάτας και καραμέλας) και την ντελικάτη Voreia (με τον κόλιανδρο και το πορτοκάλι να συνδυάζονται για πρώτη φορά με το ελληνικό σιτάρι) με 7% αλκόολ.
Φρέσκια Μπίρα Χίου
Volkan
Delphi Beer
Νήσος
Πρόκειται για μια ξανθιά pilsner, απαστερίωτη και μικροφιλτραρισμένη με φρέσκα αρώματα εσπεριδοειδών, η οποία μάλιστα βραβεύτηκε πρόσφατα ως η δεύτερη καλύτερη pilsner στον κόσμο στον διαγωνισμό European Beer Star- η υψηλότερη διάκριση που έχει λάβει ποτέ ελληνική μπύρα.
Στην αγορά βρίσκουμε πλέον και τη μαύρη “Νήσος 7 μποφόρ” από ψημένο αβυνοποίητο κριθάρι, τηνιακό μέλι, μαύρη κορινθιακή σταφίδα και 5 εκλεκτές βύνες κριθαριού σε γενναίες ποσότητες, που αντλούν αρώματα από 2 λυκίσκους και ωριμάζουν νωχελικά πάνω σε καμένο ξύλο κυκλαδίτικης βελανιδιάς.
Corfu Beer
Φρέσκια μεν, ακριβή δε … Η φρέσκια κερκυραϊκή μπίρα έχει διάρκεια ζωής 45 μέρες και πρέπει να μεταφέρεται και να φυλάσσεται όπως ακριβώς το φρέσκο γάλα: σε ψυγείο. Η κερκυραϊκή μικροζυθοποιία Corfu Beer παράγει εδώ και λίγα χρόνια μπύρες υψηλής ποιότητας τύπου real ale. Η ζύμωση και η ωρίμανσή τους γίνεται σε ειδικά τάνκερ για αρκετές εβδομάδες χωρίς σταθεροποιητές, χρωστικές ουσίες κι άλλα χημικά πρόσθετα.
Τα είδη της: η καστανή Real Ale Bitter με ευχάριστη πικράδα και πλούσιο άρωμα, η Special με καραμελωμένες βύνες και μαγιές με φρουτώδη αρώματα, η ξανθιά και αναζωογονητική Ionian Pilsner με μια ευχάριστη πικράδα, η Epos που παράγεται με την προσθήκη αγνού μελιού ανθέων και η ντελικάτη βαρελίσια lager Ionian Gold.
Magnus Magister
Σημαίνει Μεγάλος Μάγιστρος και αναφέρεται στην ιστορική περίοδο των Ιπποτών της Ρόδου. Δηλώνει το ανώτατο αξίωμα της ιεραρχίας, του πρώτου των πρώτων. Η Παπαδημητρίου Α.Ε. δημιούργησε ένα υπερσύγχρονο ζυθοποιείο και καθιερώθηκε ως η εταιρία που παράγει για πρώτη φορά στην ιστορία της Ρόδου μπύρα.
Παράγονται δυο τοπικές μπύρες της Ζυθοποιίας : η Magnus Magister Lager με αλκόολ 4,9% και η Magnus Magister Pilsener στα 4,9%.
Μπορεί στην Ελλάδα να μην παράγουμε αυτοκίνητα, αλλά από μπύρες κάτι ξέρουμε.