Στις εκδηλώσεις για τα 200 χρόνια από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης, “το παρών” μεταξύ άλλων έδωσε κι ο πρίγκιπας της Μεγάλης Βρετανίας Κάρολος.
Στην εθιμοτυπική ομιλία του δήλωσε μεταξύ άλλων ότι έχει “και λίγο ελληνικό αίμα στις φλέβες”.
Κατά πόσο αυτό έχει πραγματική βάση;
Την απάντηση μπορεί να μας την δώσει το γενεαλογικό του δέντρο.
Γονείς του Κάρολου είναι η Ελισάβετ και ο Φίλιππος, δούκας του Εδιμγούργου. Ο Φίλιππος ήταν πρίγκιπας της Δανίας και της Ελλάδας (απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ), τίτλους τους οποίους εγκατέλειψε προκυμένου να παντρευτεί την Ελισάβετ. Έγινε Βρετανός υπήκοος, υιοθετώντας το επώνυμο Μαουντμπάττεν των παππούδων του από την πλευρά της μητέρας του.
Πατέρας του Φίλιππου ήταν ο Πρίγκιπας Ανδρέας της Ελλάδας και της Δανίας (απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ) ενώ η μητέρα του ήταν η Πριγκίπισσα Αλίκη του Μπάττενμπεργκ.
Παππούς του Φίλιππου (προπάππους του Κάρολου) ήταν ο βασιλιάς Γεώργιος Α΄ της Ελλάδας (περίοδος 1863-1913) ο οποίος ήταν από τη Δανία. Γεννήθηκε στο Κίτρινο Παλάτι, , ακριβώς δίπλα στο ανακτορικό σύμπλεγμα του Αμάλιενμποργκ της Κοπεγχάγης και ήταν απόγονος του Οίκου του Σλέσβιχ-Χόλσταϊν-Σόντερμπουργκ-Γκλύξμπουργκ και γιος του Χριστιανού Θ’ της Δανίας. Σύζυγος του ήταν η Όλγα των Ελλήνων, αλλιώς Όλγα Κωνσταντίνοβνα, δούκισα της Ρωσίας από τον Όικο του του Σ.Χ.Γκόττορπ.
Λόγω των σχέσεων των πρόγονων του με την Ελλάδα ο Κάρολος έχει κάθε δικαίωμα να νιώθει λίγο Έλληνας. Όπως και συναισθηματικά. Σχετικά με τις φλέβες του εκεί συναντιούνται Αγγλία(από την γιαγιά του Βασιλομήτωρ Ελισάβετ, μητέρα της Ελισάβετ Β), Γερμανία (από την πλευρά του Οίκου της Ελισάβετ), Δανία και Ρωσία.