CULT+ART

Γνώρισε τον σκιτσογράφο του συμβόλου ειρήνης του Παρισιού

Η εικόνα που άρχισε να κατακλύζει τα κοινωνικά μέσα μέσα σε λίγες ώρες μετά το πολλαπλό τρομοκρατικό χτύπημα στο Παρίσι, ο πειραγμένος Πύργος του Άιφελ δηλαδή μέσα στο σύμβολο της ειρήνης, είναι σήμερα το αρχέτυπο της γαλλικής φρίκης, συμπυκνώνοντας στις αδρές γραμμές του τη θλίψη και την τραγωδία.

Το σκίτσο που έπαιξε μαζικά σε Facebook, Twitter και Instagram κανείς δεν γνώριζε -και κανείς δεν νοιάστηκε σε τελική να μάθει- από ποια πένα προέκυψε, παρά το γεγονός ότι ήταν αυτό που νοηματοδότησε οπτικά τον ζόφο του χτυπήματος και σφράγισε εννοιολογικά όλη την τραγωδία, πολύ περισσότερο από τις τραγικές εικόνες με τα πτώματα και τους πυροβολισμούς των τζιχαντιστών.

prrisisfsommbio4

Όταν πάντως άρχισαν κάποιοι να αναρωτιούνται από ποιο σχεδιαστήριο βγήκε, ένα όνομα έπαιξε ευρέως, του ανατρεπτικού γκραφιτά Μπάνκσι. Κι όμως, δεν είναι ο ακούραστος και μυστικοπαθής street artist, αλλά ο γάλλος σκιτσογράφος Jean Jullien ο δημιουργός, ο οποίος το ανέβασε στη σελίδα του στο Twitter γύρω στα μεσάνυχτα (ώρα Γαλλίας) με λεζάντα «Peace for Paris». Και μετά απόλαυσε το ταξίδι της δημιουργίας του στα πέρατα του δυτικού κόσμου φυσικά.

prrisisfsommbio2

Ιδιαίτερα αναγνωρίσιμος από το βιτριολικό χιούμορ, τα συμπυκνωμένα νοήματα και την ιδιόρρυθμη εικονογραφία του, ο Jullien συνηθίζει να αντιδρά ακαριαία και αστραπιαία στα μεγάλα ειδησεογραφικά θέματα του πλανήτη, είτε μιλάμε για τον θανάσιμο πυροβολισμό του Michael Brown στο Φέργκιουσον των ΗΠΑ, είτε για τη νομιμοποίηση των ομόφυλων γάμων στην Ιρλανδία, είτε για το τρομοκρατικό χτύπημα στο Charlie Hebdo.

prrisisfsommbio5

prrisisfsommbio66

prrisisfsommbio6

Τώρα, ούτε δυο μέρες μετά, το σύμβολο της παρισινής φρίκης τυπώθηκε σε μπλουζάκια και έγινε σημαία εθνικής περηφάνιας αλλά και αλληλεγγύης στον γαλλικό λαό. Ο Jullien είπε μάλιστα ότι του πήρε λιγότερο από ένα λεπτό να το σκιτσάρει από τη στιγμή που άκουσε τα ζοφερά νέα και το ζωγράφισε σε ένα σημειωματάριο με πενάκι και μελάνι. Δεν είχε τίποτα προσχεδιασμένο, καθώς ήταν μια γνήσια και άμεση αντίδραση στο άκουσμα της καλοσχεδιασμένης επίθεσης του ISIS.

prrisisfsommbio1

Ψάχνοντας να δώσει μορφή στην έννοια που ένιωθε ότι χρειαζόμασταν περισσότερο, την ειρήνη, είπε να τη συνδυάσει με το απόλυτο σύμβολο της Πόλης του Φωτός, τον Πύργο του Άιφελ, κι έτσι μέσα σε ελάχιστο χρόνο το Peace for Paris είχε γεννηθεί, καθώς όπως είπε δεν χρειάστηκε ιδιαίτερη επεξεργασία: ήταν περισσότερο μια ενστικτώδης, ανθρώπινη αντίδραση παρά μια μελετημένη εικονογραφική δουλειά.

prrisisfsommbio3

Ο σκιτσογράφος και γραφίστας Jean Jullien ζει και εργάζεται στο Λονδίνο. Δες τον οπτικό σχολιασμό του εδώ, εδώ και εδώ

prrisisfsommbio9

prrisisfsommbio8

prrisisfsommbio10

Δες κι αυτά:

Τιμώντας την Γαλλία με… ρωσοσέρβικες σημαίες

Liberteam

To παράπονο του βρετανού τζιχαντιστή που ραγίζει τις καρδιές μας

Liberteam

Ψήνεται μεταγραφή

Liberteam

Εδώ γελάμε: ο Άνθιμος είπε ότι είναι στόχος των τζιχαντιστών!

Τυχαίο;

Liberteam

Έλληνες, μη φοβού το ISIS, οι τζιχαντιστές μάς τρέμουν!

O πατριάρχης Κύριλλος ξέρει ποιος κρύβεται πίσω από το ISIS: οι gay!

Ακόμα καλύτερες ειδήσεις που θα μπορούσαν να κάνουν την ΕΡΤ πιο viral

Mod

Για το Παρίσι ρε γαμώτο

Liberteam

To Παρίσι φλέγεται, ο έλληνας φασίστας πανηγυρίζει

Φου Μαν Ψου

Παρασκευή και 13

Liberteam

Μένουμε Ευρώπη

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More