Τηλεοπτικά blockbusters που γάμησαν (κυριολεκτικά)
Συγνώμη αλλά εσείς περιμένατε να γίνει ταινία το 50 Shades of Grey για να ανακαλύψετε τις σεξουαλικές παρεκκλίσεις; Περιμένατε το πολύκροτο gay φιλί της σειράς του Παπακαλιάτη για να αποδεχτείτε τους ομοφυλόφιλους ως ισότιμους ανθρώπους; Ή μήπως πήρατε χαμπάρι το trafficking με τη δίκη του ιδιοκτήτη χωριάτικης αλυσίδας φούρνων;
Wake up. «Διαφορετικές» προτιμήσεις και σεξουαλική μπίζνα υπήρχαν από αρχαιοτάτων χρόνων και ανάλογα με την περιοχή και την εποχή ήταν είτε αποδεκτές, είτε κατακριτέες, είτε παράνομες, είτε mainstream.
Ο σαδομαζοχισμός δεν περίμενε τον ντε Σαντ και τον φον Μαζόχ για να γεννηθεί. Προϋπήρχε και απλά πήρε το όνομά του από τους συγγραφείς αυτούς. Gay υπήρχαν από τα αρχαία χρόνια ακόμα και στην Ελλάδα με κορυφαία ίσως στιγμή τους τον Ιερό Λόχο, τον οποίο απάρτιζαν αποκλειστικά και μόνο ομόφυλα ζευγάρια και ήταν ατρόμητοι πολεμιστές. Το δε trafficking, γεννήθηκε μαζί με τους πρώτους σκλάβους.
Τα τελευταία χρόνια έχουν ξεπεταχτεί αρκετές σειρές εποχής που σπάνε τα στερεότυπα. Δείχνουν σκηνές ικανές να κάνουν την Ελένη Λουκά να ξαναβγεί με πλακάτ στο Σύνταγμα και ταυτόχρονα όλους εκείνους που διαδήλωναν έξω από το Χυτήριο (με αφορμή την παράσταση Corpus Christi) να τρώνε τα λυσσακά τους που δεν ξέρουν πού να πάνε να εκδηλώσουν την χριστιανική αγάπη τους.
Πάμε να δούμε τις περιπτώσεις αυτές…
ROME: Trafficκing
Η ιστορία ξεκινάει 50 περίπου χρόνια πριν την γέννηση του Ιησού, τα χρόνια της ανέλιξης του Ιούλιου Καίσαρα και εν συνεχεία του Οκταβιανού Αύγουστου.
Σε μία σκηνή, ο ένας εκ των βασικών πρωταγωνιστών, ο Πούλος, έχει αναλάβει να κάνει άντρα τον πιτσιρικά Οκταβιανό. Έτσι εκτός από τη διδασκαλία της τέχνης του πολέμου, τον πάει για να χάσει την παρθενιά του σε οίκο ανοχής της καλής κοινωνίας.
Η τσατσά της εποχής παρουσιάζει με καμάρι τα κορίτσια της (καθώς κι ένα αγόρι για πιο ξινά γούστα), τονίζοντας από ποιες κατακτημένες περιοχές προερχόταν η κάθε σκλάβα.
Spartakus: Strapon
Πάμε στο 73 π.Χ, τότε που ο θράκας μονομάχος μαζί με τους Γαλάτες της σχολής του Βατιάτου έσπασαν τα δεσμά της σκλαβιάς και ξεκίνησαν τη μεγαλύτερη επανάσταση που είδε ποτέ η ιταλική χερσόνησος κι έκανε ακόμα και την Ρώμη να τρέμει.
Στη δεύτερη σεζόν και λίγο μετά την απόδρασή τους, ο Σπάρτακος, ο Κρίξος και κάτι άλλα μουσκουλώδη παλικαράκια κάνουν έφοδο σε πορνείο. Λίγο πριν ορμήσουν και το κάνουν… μπουρδέλο, βλέπουμε πλάνα σεξ για να μπούμε στο mood του οίκου. Σε ένα από αυτά ο ρωμαίος πελάτης έχει στηθεί στα τέσσερα κι από πίσω του η χαρούμενη πόρνη παίρνει θέση διεμβολισμού φορώντας ένα ζωνάρι στη μέση της για να στηρίζει ένα ξύλινο (δεν είχαν πλαστικό τότε) ομοίωμα πέους, το γνωστό σήμερα strapon.
Spartacus: Gay
Σε όλη την διάρκεια των τριών σεζόν καθώς και της εμβόλιμης (τύπου prequel) τα gay ζευγάρια είχαν χαρακτηριστικό ρόλο. Στην πρώτη σεζόν και στο prequel ήταν ο Καρχηδόνιος μονομάχος Βάρκα (ένα θηρίο στην κυριολεξία) που είχε σταθερή ερωτική σχέση με ένα άλλο σκλάβο, ντελικάτο μεν αλλά όχι θηλυπρεπή.
Στις άλλες δύο σεζόν, ένας από τους στενούς συνεργάτες του Σπάρτακου, ο Γερμανός Άγρον, όταν δεν ξεκοιλιάζει Ρωαίους χαίρεται τον έρωτα του με τον Νασίρ, ένα Σύριο σκλάβο που γίνεται κι αυτός πολεμιστής.
Game of Thrones: Bisexuality
Από την αρχή είδαμε μπόλικο σεξ στο GoT. Χωρίς κάτι special. Μέχρι που έσκασε μύτη ο Όμπεριν Μαρτέλ. Ο πρίγκιπας του Ντορν έχει σταθερή σχέση με την Ελάρια Σαντ αλλά του αρέσουν και τα αγοράκια, όπως κι εκείνης τα κοριτσάκα. Οι δύο εραστές τα έχουν βρει σε όλα μεταξύ τους και απολαμβάνουν το σεξ στο έπακρο. Ή μάλλον όσο πρόλαβαν μέχρι να κάνει κιμά το κεφάλι του Όμπεριν το Βουνό.
Black Sails: Gay
Σχεδόν καθόλη την διάρκεια των δύο πρώτων σεζόν ο πρωταγωνιστής κάπτεν Φλιντ είναι το απόλυτο στερεότυπο του πειρατή. Σκληρός, γοητευτικός, άντρας με τα όλα του. Ο τηλεθεατής πείθεται έντεχνα (γιατί πουθενά δεν παρουσιάζεται ως γεγονός) ότι ο Φλιντ έχει κρυφή σχέση με την μυστηριώδη κυρία Μπάρλοου. Στην πορεία νομίζει ότι λύνεται το μυστήριο όταν παρακολουθώντας το παρελθόν του, την εποχή που ήταν αξιωματικός του βρετανικού ναυτικού, βλέπει οτι η Μπάρλοου ήταν σύζυγος αριστοκράτη και στενού φίλου του Φλιντ.
“Μάλιστα, πήδηξε την γυναίκα του κολλητού του και αναγκάστηκαν αμφότεροι να φύγουν και να καταλήξουν στο Νασάου” σκέφτεται ο τηλεθεατής. Μέχρι που φτάνουμε σε ένα δείπνο των τριών όπου ο Φλιντ και ο κολλητός του καταλήγουν να φιλιούνται με πάθος μπροστά στα μάτια της ήρεμης Μπάρλοου που τους κάνει πλάτες σε όλη τη διάρκεια της σχέσης τους.
Τελικά το μυστικό διαρρέει, ο αριστοκράτης καταλήγει σε φρενοκομείο για να κουκουλωθεί το σκάνδαλο και ο Φλιντ με την Μπάρλοου βρίσκουν καταφύγιο στο νησί των πειρατών.
Vikings: Σαδομαζοχισμός
Ο Βίκινγκς πολιορκούν το Παρίσι. Την άμυνα της πόλης έχει αναλάβει ο κόμης Όντο ο οποίος παράλληλα πολιορκεί την κόρη του (άχρηστου) βασιλιά. Εκείνη τον αποφεύγει όπως ο διάολος το λιβάνι. Έλα όμως που η εξουσία και δη όταν συμβαδίζει με την νίκη στο πεδίο (ή έστω στα τείχη) της μάχης είναι τρελό αφροδισιακό. Έτσι, ο κόμης Όντο δέχεται πέσιμο από νεαρή της αυλής που είναι και πολύ πιο καυλάκι από την πριγκίπισσα. Με ευκολία αποφασίζει να ενδώσει και την οδηγεί σε ένα μυστικό δωμάτιο. Εκεί δεσπόζουν αλυσίδες, μαστίγια και διάφορα άλλα όργανα βασανιστηρίων. Την ρωτά αν θέλει να την μαστιγώσει, της λέει να επιλέξει εκείνη με ποιο μαστίγιο (ώστε να το αντέχει) και τονίζει ότι θα σταματήσει οποιαδήποτε στιγμή του το ζητήσει. Εκείνη δέχεται.
Εδώ πρέπει να δώσουμε τα εύσημα στου δημιουργούς της σειράς γιατί ανέδειξαν τις βασικές αρχές του s/m που είναι το τρίπτυχο: Ασφάλεια, λογική, συναίνεση.
Δύο λεπτά s/m στους Vikngs, ολόκληρη η ταινία 50 Shades of Grey. Λάθος. Μακράν ανώτερο το δίλεπτο. Αν βάλουμε και δύο ακόμα λεπτά το φλερτ, μέσα σε τέσσερα λεπτά συνειδητοποιούμε πόσος χαμένος χρόνος είναι να δει κανείς τα βίτσια του Mr Grey.