STORIES Αφιερώματα

Γιατί η Ελλάδα μπαίνει πρώτη στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Αυτό το άρθρο, υπό κανονικές συνθήκες, δεν θα έπρεπε να υπάρχει. Είναι ένα ερώτημα που έχει απαντηθεί εδώ και σχεδόν ένα αιώνα.

Το γεγονός, όμως, ότι μπαίνει σε τίτλους sites σαν να πρόκειται για κάτι νέο ή επιτυχία αλλά και δηλώσεις κάποιων που επιχειρούν να εργαλειοποίησουν το γεγονός αυτό, καθιστά αυτήν την ανάρτηση απαραίτητη.

Έχουμε και λέμε λοιπόν:

Για την είσοδο των αθλητών στο Ολυμπιακό Στάδιο κατά την τελετή έναρξης της εκάστοτε Ολυμπιάδας το πρωτόκολλο είναι σαφές:

Πρώτη μπαίνει η Ελλάδα, τιμής ένεκεν ως τόπος γέννησης των πρώτων Ο.Α., τελευταία η διοργανώτρια χώρα και όλοι οι άλλοι με σειρά βάσει του αλφαβήτου της διοργανώτριας.

Έτσι για την ιστορία:

Οι πρώτοι καταγεγραμμένοι Ολυμπιακοί Αγώνες χρονολογούνται το 776 π.Χ. Το 393 μ.Χ ο αυτοκράτορας Θεοδόσιος απαγόρευσε την διεξαγωγή τους θεωρώντας πώς πρόκειται για παγανιστική γιορτή.

Το 1894 ο Γάλλος βαρώνος Πιερ ντε Κουμπερτέν ο οποίος ήταν Γενικός Γραμματέας των γαλλικών αθλητικών σωματείων  παρουσίασε τις ιδέες του σε ένα διεθνές ακροατήριο και ην τελευταία μέρα του συνεδρίου αποφασίστηκε να διεξαχθούν οι πρώτοι μοντέρνοι Ολυμπιακοί αγώνες το 1896 στην Αθήνα, την πρωτεύουσα της χώρας που γέννησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Από την Ολυμπιάδα του 1928 στο Άμστερνταμ ξεκίνησε η μετέπειτα παράδοση κατά την οποία η Ελλάδα εισέρχεται πρώτη στην τελετή έναρξης των Αγώνων.

Δες κι αυτά:

Για τολμήστε

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More