STORIES Αφιερώματα

Η πρώτη φωτογραφία της Ακρόπολης από το μακρινό 1842

Η Ακρόπολη της Αθήνας είναι πιθανώς ένας από τους πιο φωτογραφημένα μνημεία σε ολόκληρο τον πλανήτη. Ωστόσο, αν μόνο εικόνα θα μπορούσε να αποτελεί ορόσημο δεν μπορεί να είναι άλλη από την παλαιότερη φωτογραφία της που έχει τραβηχτεί ποτέ.

Ήταν το 1842 όταν ο Γάλλος φωτογράφος και συντάκτης Joseph-Philibert Girault de Prangey πήρε την πρώτη φωτογραφία του Ιερού Βράχου.

Για να είμαστε πιο ακριβείς, αυτή η φωτογραφία είναι δαγκεροτυπία και στην πραγματικότητα είναι μια από τις πρώτες φωτογραφίες της Ελλάδας που σώζονται.

Ο Joseph-Philibert Girault de Prangey πήρε τη φωτογραφία από τον Λόφο των Μουσών, ή πιο γνωστού ως Λόφο Φιλιπάππου.

Απεικονίζει μέρος της οχύρωσης του βράχου, του Παρθενώνα και μερικά από τα άλλα αρχαία κτίρια της Ακρόπολης.

Τι είναι το δαγκεροτυπία

Η δαγκεροτυπία ήταν η πρώτη δημόσια διαθέσιμη φωτογραφική διαδικασία που χρησιμοποιήθηκε ευρέως κατά τη διάρκεια των δεκαετιών 1840 και 1850.

Εφευρέθηκε από τον Γάλλο Louis-Jacques-Mandé Daguerre (από τον οποίο πήρε και το όνομα της) και παρουσιάστηκε παγκοσμίως το 1839.

Η διαδικασία παραγωγής νταγκεροτυπίας ξεκινά με την παράθεση των χάλκινων πλακών σε ιώδιο, όπου μέσω των αναθυμιάσεων διαμορφώνεται φωτοευαίσθητο ιωδίδιο του αργύρου. Οι πλάκες πρέπει να χρησιμοποιηθούν εντός μίας ώρας. Ακολούθως εκτίθενται από 10 έως 20 λεπτά στο φως, ανάλογα με τη διαθέσιμη φωτεινότητα. Η εμφάνιση της εικόνας επιτυγχάνεται με την έκθεση της πλάκας σε υδράργυρο, θερμαινόμενο σε 75° C. Αυτό αναγκάζει τον υδράργυρο να συγχωνευτεί με το ασήμι. Έπειτα η εικόνα βυθίζεται σε θερμό διάλυμα κοινού άλατος και τελικά ξεπλένεται με καυτό αποσταγμένο νερό.

Η Αθήνα το 1842

Το 1842 ήταν μόλις δώδεκα χρόνια μετά την επίσημη αναγνώριση του ελληνικού κράτους. Η Αθήνα είχε γίνει η πρωτεύουσα του Βασιλείου της Ελλάδας το 1834, μόλις οκτώ χρόνια πριν από τη λήψη της πρώτης εικόνας της Ακρόπολης.

Η Αθήνα ήταν μια μικρή πόλη, σχεδόν κατεστραμμένη από  τον  Ελληνοτουρκικό πόλεμο που τελικά οδήγησε στην απελευθέρωση της Ελλάδας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Georg Maurer, αντιβασιλέας του νεοσύστατου τότε ελληνικού βασιλείου, είχε πει ότι «η Αθήνα, η οποία πριν από τον Απελευθερωτικό Πόλεμο είχε περίπου 3.000 σπίτια, τώρα δεν έχει καν 300. Τα υπόλοιπα μετατραπεί σε άμορφο σωρό από πέτρες».

Οι δεκαετίες του 1840 και του 1850 ήταν οι δεκαετίες που η πόλη της Αθήνας άρχισε να παίρνει το μοντέρνο σχήμα της, με τα εμβληματικά της κτίρια εκείνη την εποχή, συμπεριλαμβανομένης της σημερινής Βουλής.

Δες κι αυτά:

Αυτή η φωτό δεν είναι τόσο extreme όσο φαίνεται

Mod

Κοψοχρονιά

Liberteam

Τέλος στο κατεστημένο των αδύνατων γατιών

Liberteam

Και… γαμό τις φωτογραφίσεις

Liberteam

Ακόμα και ο Darth Vader πρέπει να ανακουφίζεται πού και πού

Mod

Φωτογραφίες από drone που κόβουν την ανάσα

Liberteam

Γιατί οι αετοί ποζάρουν πάντα προφίλ;

Mod

Είσαι αρκετά άνθρωπος για να δεις αυτές τις εικόνες χωρίς πολιτικοθρησκευτικές παρωπίδες;

Mod

Από την έκλειψη στο σημάδι της… Αποκάλυψης

Liberteam

Δεν φαντάζεσαι τι κρύβει αυτή η πανοραμική φωτογραφία στα σπλάχνα της

Liberteam

Οι εξωπραγματικές φωτογραφίσεις του Gerard Rancinan

Mod

Λένε ότι αυτές οι φωτογραφίες προκαλούν ανεξήγητο άγχος

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More