STORIES

Θες να κερδίζεις κάθε φορά (σχεδόν) στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί; Ξέρουμε τον τρόπο

Αν είσαι από αυτούς που δεν ανταποκρίνονται και πολύ καλά στην ήττα, μιας και το να χάνεις με χάρη έχει κι αυτό την τέχνη του, σταμάτα να στηρίζεσαι στην τύχη και μάθε τις τεχνικές που δουλεύουν αποδεδειγμένα.

Το πέτρα-ψαλίδι-χαρτί είναι εξάλλου ένα δόλιο παιχνίδι με σκοτεινούς σκοπούς, καθώς αυτός που χάνει πρέπει απαραίτητα να κάνει κάτι. Αν δεν θες να είσαι λοιπόν ο κουβαλητής της παρέας ή το κοροϊδάκι του γραφείου, μάθε τις τεχνικές που εγγυώνται νίκη και μόνο νίκη.

Γιατί μπορεί να μοιάζουν πανεύκολοι οι κανόνες του -και να είναι-, η έκβασή του δεν είναι ωστόσο θέμα καθαρής τύχης. Δεν είναι καλό ριζικό αυτό που χρειάζεσαι λοιπόν, αλλά στρατηγική και λίγη σκέψη για να κερδίζεις κάθε φορά (σχεδόν). Δώσε βάση και αποθέωσέ μας μετά για τις λαμπρές σου επιτυχίες…

Ο αρχάριος στο παιχνίδι ξεκινάει πάντα με πέτρα. Το έγκριτο περιοδικό New Scientist έκανε παλιότερα μια έρευνα, καθώς με τέτοια ασχολούνται πια οι επιστήμονες, και βρήκε ότι η πέτρα παίζεται πρώτη στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων. Είναι μάλλον γιατί η γροθιά (πέτρα) φαντάζει πιο ισχυρή από την ανοιχτή παλάμη (χαρτί) ή τα προτεταμένα δάχτυλα (ψαλίδι). Αν λοιπόν ο αντίπαλος δεν είναι επαγγελματίας του είδους, εσύ ξεκίνα με χαρτί.

Ξεκίνα, αντιθέτως, με ψαλίδι αν έχεις απέναντί σου βετεράνο του παιχνιδιού. Γιατί κομάντο και πολύπειρος καθώς είναι, έχει καταλάβει ότι οι άλλοι ξεκινούν συνήθως με πέτρα κι αυτός έχει έτοιμο το χαρτί του. Κόψ’ τον λοιπόν στα δυο με το ψαλίδι σου! Αν πάλι βγάλει κι αυτός ψαλίδι, τότε μιλάμε για ισοπαλία και μικρό το κακό.

ggdhfturhgtyjiykhmj1

Σε κάθε περίπτωση, διάβασε το μυαλό του. Δεν εννοούμε να είσαι mentalist και να τρυπώνεις στον εγκέφαλό του. Απλά ο κοινός παίκτης που θα χάσει ή θα φέρει ισοπαλία σε έναν γύρο, είναι πολύ πιθανό να ξεθάψει ασυνείδητα την κίνηση που τον είχε κάνει να κερδίσει πρωτύτερα. Αν έπαιξε λοιπόν χαρτί και έχασε, μπορείς να περιμένεις ότι θα ρίξει ψαλίδι στον επόμενο γύρο. Η δικιά σου κίνηση; Πέτρα.

Και φυσικά παίζε πάντα με τις πιθανότητες. Αν κάποιος ρίξει το ίδιο δύο συνεχόμενες φορές, μην περιμένεις ότι θα το κάνει και τρίτη. Αν ο αντίπαλός σου έφερε για παράδειγμα δυο απανωτές πέτρες, η δικιά σου επόμενη κίνηση πρέπει να είναι το ψαλίδι, γιατί στην καλύτερη θα κερδίσεις αν ρίξει χαρτί, στη χειρότερη θα φέρεις ισοπαλία αν ρίξει κι αυτός ψαλίδι. Πέτρα δύσκολο να βγάλει και τρίτη συναπτή φορά.

Ο χρυσός κανόνας του παιχνιδιού υποδεικνύει ότι κανείς δεν παίζει τυχαία, αλλά όλοι μας ακολουθούμε εσωτερικά μοτίβα με τη δική τους λογική. Αυτός που νίκησε σε έναν γύρο, για παράδειγμα, έχει την τάση να εμμένει στην ίδια κίνηση, ενώ ο χαμένος αλλάζει σχεδόν πάντα την επιλογή του, ξορκίζοντας έτσι το κακό.

Όταν αμφιβάλεις, ρίξε χαρτί. Απαρέγκλιτος νόμος αυτός! Σύμφωνα με την παγκόσμια κοινότητα του παιχνιδιού (World RPS Society), γιατί υπάρχει και τέτοια φυσικά, το ψαλίδι παίζεται μόνο στο 29,6% των περιπτώσεων, κι όχι στο 33,3% που θα περίμενες. Οπότε, αφού η πέτρα είναι η πλέον δημοφιλής κίνηση και το ψαλίδι η λιγότερο παιγμένη, το χαρτί είναι η ασφαλέστερη κίνηση όταν δεν ξέρεις τι να ρίξεις. Γιατί όμως δεν ξέρεις τι να ρίξεις; Τι λέμε τόση ώρα! Αν εξακολουθείς να μην έχεις στρατηγική, μήπως να το ρίξεις στο πλέξιμο;

Παίξε τώρα online για εξάσκηση και φρόντισε να ενσωματώσεις όσα έμαθες. Τζάμπα τα φτιάχνουμε τα post; Κι αν πας για πρωταθλητισμό, εξοικειώσου με τη θεωρία των παιγνίων και την Ισορροπία Νας, τα απόλυτα δεκανίκια για κάθε τέτοια περίσταση αβεβαιότητας…

Αν πήρες τα πάνω σου από τις θριαμβευτικές σου νίκες, ώρα τώρα να μάθεις μια μεγάλη αλήθεια. Εκεί στην Ιαπωνία που λες έχουν φτιάξει ένα ρομποτικό χεράκι που κερδίζει πάντα στο πέτρα-ψαλίδι-χαρτί, κι αυτό γιατί εφαρμόζει την αλάνθαστη μέθοδο, γνωστή στην ανθρωπότητα από τις απαρχές ακόμα του πολιτισμού: την κλεψιά!

Ω ναι, το ρομπότ κλέβει και το κάνει μάλιστα τόσο γρήγορα που το ανθρώπινο μάτι δεν το πιάνει και ο εγκέφαλος δεν παίρνει γραμμή. Το μηχανικό χέρι χρειάζεται μόλις 1 millisecond για να αναγνωρίσει το σχήμα της παλάμης του αντιπάλου του και ελάχιστα ακόμα για να αντιδράσει με τρόπο πάντα νικητήριο, χρονικά διαστήματα τόσο ακαριαία δηλαδή που δεν προλαβαίνει ο άνθρωπος να αντιληφθεί ότι το μαραφέτι τον κλέβει! Ναι, περαστικά μας…

Δες κι αυτά:

Αναποδογύρισμα ποτηριού με τον κώλο: Να κάτι που πρέπει να δανειστούμε τάχιστα από τους Αμερικάνους

Liberteam

Ποιος δεν θέλει να δει τα αυθεντικά σκίτσα του Pac-Man από τον ίδιο τον δημιουργό του;

Liberteam

Αν έχεις ακόμα καρδιά: Δες την πολική αρκουδίτσα να παίζει στα λιβάδια

Liberteam

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More