STORIES

Ok, γράμματα έμαθες. Να διαβάζεις ξέρεις;

Το μεγάλο στοίχημα κατά του αναλφαβητισμού στην Ελλάδα έχει κερδηθεί.

Δεν αναφέρομαι στην ορθογραφία, το τονίζω.

Μιλάω μόνο για αναλφαβητισμό.

Το δεύτερο μεγάλο στοίχημα τα τελευταία χρόνια είναι η απαγκίστρωση από τα greeklish.

Είναι τόσο σημαντικό αυτό;

Προσωπική μου άποψη, όχι. ΟΧΙ.

Υπάρχει κάτι πολύ σημαντικότερο. Κάτι που φαίνεται χάρη στα social media. Κι αυτό το κάτι είναι η ικανότητα του μέσου χρήστη (και κατ’ επέκταση του Έλληνα) να διαβάζει. Και όχι απλά να διαβάζει, αλλά να καταλαβαίνει το κείμενο που έχει μπροστά του.

Αν προσέξει κανείς διάφορα ποστ στο facebook που παραπέμπουν σε άρθρα από sites θα δει ότι υπάρχουν ουκ ολίγα σχόλια που όχι μόνο δεν έχουν σχέση με το θέμα αλλά εκφράζουν και απόψεις -με θυμό πολλές φορές- γι’ αυτά που υποθέτουν ότι γράφει το άρθρο.

Άλλοι πάλι, ενώ έχουν κάνει τον κόπο να επισκεφτούν το link, δεν έχουν καταλάβει γρι από όσα διάβασαν, κι επειδή έχουν μια συγκεκριμένη πολιτική ή θρησκευτική ή οπαδική άποψη, αρχίζουν το δικό τους τροπάριο.

Να φέρω ένα παράδειγμα.

Σε ένα πρόσφατο ποστ στο libertin, στηλίτευσα την πρακτική διαφόρων sites και εφημερίδων που χρησιμοποιούν click bait τίτλους (κίτρινους τους λέγαμε παλιά στα περιοδικά) και μπλέκουν πρόσωπα που έχουν απήχηση, όπως για παράδειγμα ο Παΐσιος.

Αυτό, κάποιοι φανατικοί το θεώρησαν βλασφημία και το εξέλαβαν ως επίθεση στον Θεό και τη θρησκεία.

Συγνώμη κύριοι, αν αυτό είναι βλασφημία, τότε τι είναι όλα αυτά τα άρθρα που πατάνε πάνω στη φήμη ενός ανθρώπου που έφυγε από τη ζωή πριν από 22 χρόνια και δεν έχει κανέναν να προστατεύσει τη μνήμη του;

Γιατί αντέδρασαν έτσι; Μήπως επειδή ένιωσαν ηλίθιοι που πιστεύουν κάθε παπάτζα που τους πλασάρουν διάφορα μέσα; Ή μήπως ό,τι κάποιος βαφτίζει χριστιανικό, αμέσως αυτό πρέπει να είναι στο απυρόβλητο;

Άρα λέμε ό,τι μπούρδα θέλουμε, βάζουμε αυθαίρετα μια ετικέτα “Άγιον Όρος” και πλέον έχουμε θεία χάρη.

Το αυτό εννοείται ότι ισχύει και για άλλου τύπου θέματα, όπως πολιτικά, αθλητικά και πάει λέγοντας.

Πού καταλήγουμε; Ότι αν πρέπει κάπου να εστιάσει αυτή η κακομοίρα η παιδεία στην Ελλάδα, είναι πώς να κάνει τους νέους να σκέφτονται. Οι παλιοί, άσ’ το, καμένο χαρτί είναι. Να ακούν, να προσέχουν, να επεξεργάζονται, να κατανοούν. Να είναι μέσα στο θέμα βρε αδερφέ.

Οι φυσικές, οι χημείες, τα αρχαία και πόσα άλλα μαθήματα, δεν έχουν σχεδόν καμία θέση στην καθημερινότητα ενός ανθρώπου. Και το σχολείο οφείλει πρώτα να προετοιμάζει έναν άνθρωπο για να βγει στην κοινωνία.

Αν δεν ξέρει το “’άνδρα μη έννεπε μούσα πολύτροπον” δεν θα του δημιουργήσει πρόβλημα. Το να μην έχει όμως τη δυνατότητα να επεξεργάζεται τα ερεθίσματα που υπάρχουν γύρω του, στην καλύτερη θα τον κάνει να φαντάζει μαλάκας.

Πριν μπει το internet στη ζωή μας, όλα αυτά τα προβλήματα υπήρχαν. Απλά δεν φαινόντουσαν. Το δε αναγνωστικό κοινό ήταν πολύ μικρότερο. Στα 90ς ένα μηνιαίο περιοδικό μπορεί να πούλαγε 100.000 τεύχη. Σήμερα, ένα απλό ποστ μπορεί να το διαβάσει ο ίδιος αριθμός ανθρώπων.

Τότε πλήρωνε κάποιος για να διαβάσει. Σήμερα είναι δωρεάν και, μάλιστα, έχει κακομάθει τόσο πολύ ο Έλληνας που θεωρεί υποχρέωση κάθε site να του τα παρέχει όλα τσάμπα και να μην του έχει και διαφημίσεις, γιατί τον ενοχλούν.

Είναι δε τόσο κωλοχαρακτήρας που θεωρεί κακό να βγάζει κάποιος χρήματα από το site του. Λες και ένας ιστότοπος δεν έχει έξοδα.

Άλλοι πάλι λένε ότι αυτά που ανεβάζουμε στο site είναι για να παίρνουμε κλικ. Ε, ρε φίλε, αν ήταν να τα γράφουμε για εμάς μόνο τότε θα κρατούσαμε ημερολόγιο. Λίγη λογική ρε γαμώτη. Τράβα να τα πεις σε εκείνους που κάνουν copy paste. Μάθε να ξεχωρίζεις τι είναι το κάθε site και μπες στον κόπο να δεις τι λέει η γαμημένη ταυτότητα.

Και μάθε να παραθέτεις επιχειρήματα για να υποστηρίξεις τη θέση σου. Όποια κι αν είναι αυτή. Αλλά μάθε να ακούς κιόλας. Είναι μεγάλη αρετή.

Ναι έχουμε σοβαρό θέμα παιδείας στη χώρα μας.

Από την άλλη βέβαια, αν το καλοσκεφτούμε, υπάρχει κι ένα καλό: αν δεν είχαμε κάτι τέτοιους μπετόβλακες, με ποιους θα γελάγαμε;

Δες κι αυτά:

Αλέξης Τσίπρας: Ο άνθρωπος που έβλεπε κορμοράνους στον Βοτανικό

Mod

Ψηφίζω ΝΑΙ ή ψηφίζω ΟΧΙ με το κύρος της εις άτοπον απαγωγής

The Last Dance | Όχι, ο Jordan δεν είναι GOAT

Mod

Κι αν ο κολλητός σου αποκαλύψει ότι είναι gay;

Mod

Το θέατρο του παραλόγου πότε θα σταματήσει;

Mod

Μαλάκα μου, ζούμε στο 1945

Mod

Γιατί το μαύρο των καναλιών είναι μεγαλύτερο πρόβλημα απ’ ό,τι νομίζουμε

Mod

Στην επιλεκτική μας μνήμη (και ευαισθησία)

Mod

Γιατί το GoT είναι ένα εμετικό μίασμα με κακό γράψιμο

Mod

Ρε Γιάννη, άσε κάτω τη σημαία…

Mod

5 εξαιρέσεις που επιβεβαιώνουν ότι είμαστε ο πιο έξυπνος λαός του κόσμου

Mod

Συριζοτρόλ των 0,60 οι 33 ευρωβουλευτές που πρότειναν Τσίπρα-Ζάεφ για Νόμπελ

Mod

This website uses cookies to improve your experience. We'll assume you're ok with this, but you can opt-out if you wish. Accept Read More